Włoch łapie się za głowę, Polacy zajadają na potęgę. Słodkie owoce z serem to obiadowy hit
Idealny obiad na upały albo ciepły i słoneczny dzień? Makaron z truskawkami to propozycja idealna. Z racji tego, że te przesłodkie owoce są zazwyczaj przez cały rok, to można jeść to danie na okrągło. Ewa Wachowicz w programie "Ewa gotuje" pokazuje, jak szybko przygotować ten rarytas. Kto wie? Może prawdziwy Włoch skusi się na makaron z twarogiem i truskawkami w takim wydaniu?

Makaron z truskawkami od Ewy Wachowicz
Choć prawdziwy Włoch może uznać to danie za kulinarną zbrodnię, to makaron z truskawkami nad Wisłą ma się całkiem dobrze. To idealny sposób, aby przemycić porcję zdrowych owoców do codziennego menu niejadka, choć trzeba przyznać: trudno znaleźć kogoś, kto nie lubi truskawek. Warto wiedzieć, że w parze ze smakiem idą właściwości zdrowotne tych owoców. Truskawki oferują solidny pakiet witamin z grupy B, które odpowiadają za kluczowe procesy w organizmie. Dodatkowo mają potas i magnez, które na serce, ciśnienie oraz pracę mózgu działają najlepiej. Nie pozostaje teraz nic innego, jak przygotowanie makaronu z twarogiem i truskawkami od Ewy Wachowicz.
Składniki na makaron z twarogiem i truskawkami Ewy Wachowicz

- 400 g makaronu wstążki
- 200 g sera białego
- 2 łyżki masła klarowanego
- 1 łyżeczka cynamonu cukier do smaku
Sałatka truskawkowa:
- 0,5 kg truskawek
- 2 łyżki syropu klonowego
- kilka listków mięty
Makaron z serem i truskawkami: sposób przygotowania

- Truskawki umyć, usunąć szypułki i pokroić na kawałki.
- Przełożyć do miseczki.
- Skropić syropem klonowym.
- Dorzucić posiekaną miętę i delikatnie wymieszać.
- Ser rozgnieść widelcem, przyprawić cynamonem, posłodzić i też wymieszać.
- Makaron ugotować w osolonym wrzątku.
- Zahartować zimną wodą, odcedzić i przełożyć na patelnię z palonym masłem (wystarczy je roztopić i poczekać, aż ściemnieje i nabierze orzechowego aromatu).
- Porcję makaronu umieścić na talerzu.
- Nałożyć 2-3 łyżki sera i trochę sałatki z truskawek.