6 korzyści wynikających z jedzenia suszonych owoców

Suszone owoce nie zawierające dodatków posiadają liczne korzyści dla zdrowia. Przeciwutleniacze obecne w suszonej żurawinie, rodzynkach i śliwkach mają dwa razy silniejsze działanie niż te znajdujące się w świeżych owocach. Świetną sprawą, jeśli chodzi o suszone owoce jest fakt, że nie zawierają one tłuszczu, cholesterolu ani sodu. Stanowią doskonałą przekąskę podczas długich wycieczek. Szczególnie polecane studentom, ponieważ potrzebują oni stałej dostawy energii. Kalorie w suszonych owocach są skoncentrowane, ponieważ owoce w takiej formie mają znacznie mniejszą zawartość wody.

suszone owoce
suszone owoce© Photogenica

Suszone owoce są sprzymierzeńcem w walce z rakiem

suszone jabłka
© Photogenica

Codzienne spożywanie suszonych jabłek i moreli zapobiega nowotworom. Jabłka oraz morele zawierają fitoskładniki odżywcze (naturalny odżywczy składnik roślin) które działają tak jak przeciwutleniacze i stanowią świetne źródło błonnika, oczyszczając organizm z czynników powodujących raka. Suszone owoce zawierają również witaminę A, C oraz żelazo.

Marzysz o pięknej, zdrowej skórze?

Skóra jest najbardziej integralną częścią naszego układu odpornościowego, a wszystko, co o niej wiemy, to, że powinna wyglądać na lśniącą, zdrową i nawilżoną przez cały czas. Na pomoc przybywa król owoców: mango. Suszone mango jest bogate w rozmaite fitoskładniki odżywcze, witaminy A, C oraz E, a także kwasy tłuszczowe omega 3 i 6, które są niezbędne dla zdrowej skóry i właściwie działającej odporności.

Kluczowy potas

suszone sliwki
© Photogenica

Świeże morele i śliwki mają wysoką zawartość potasu, ale suszone zawierają go jeszcze więcej. Sód + potas regulują poziom płynów wewnątrzkomórkowych i zewnątrzkomórkowych. Potas jest również konieczny dla zachowania odpowiedniego ciśnienia krwi a jego niedobór prowadzi do zwiększonego ryzyka wystąpienia nadciśnienia.

Potrzebujesz więcej błonnika?

Błonnik wspomaga trawienie, zapobiega zaparciom, a suszone owoce takie jak wiśnia czy figa stanowią bogate źródło błonnika i powinny na stałe zagościć w naszej codziennej diecie. Wiśnie zawierają dużą ilość przeciwutleniaczy, oprócz ważnych składników odżywczych, takich jak beta karoten, kwas foliowy, czy błonnik. Figi charakteryzują się dużą zawartością żelaza, kwasu foliowego i potasu.

Jeśli chcesz pozbyć się migreny, to jedz nerkowce

nerkowce
© Photogenica

Tak, to prawda. Jeśli cierpisz na migreny, orzechy nerkowca mogą ci pomóc złagodzić związany z nią ból. Wysoka zawartość magnezu sprawia, że orzechy nerkowca pomagają w przypadku wysokiego ciśnienia krwi, skurczy mięśni, migrenowych bóli głowy, napięcia, bólu oraz zmęczenia. Magnez w połączeniu z wapniem zapewnia zdrowe mięśnie oraz kości. Wspomaga również utrzymanie regularnego snu u kobiet w okresie menopauzy.

Jak mieć gęste włosy i bystry umysł?

Migdały zawierają kluczowe kwasy tłuszczowe, błonnik oraz białko. Nałóż na twarz miksturę z dodatkiem tego składnika, a pomoże ci ona pozbyć się martwych komórek naskórka oraz brudu. Jeśli chodzi o włosy, olej migdałowy nada im blasku i ożywi osłabione kosmyki. Migdały pobudzają produkcję hemoglobiny oraz polepszają krążenie krwi.

Orzechy włoskie to jedne z najzdrowszych i najsmaczniejszych orzechów, pełne dobrych tłuszczy i składników odżywczych. Kwasy omega 3, obficie obecne w orzechach włoskich nazywa się jedzeniem dla mózgu. Około 60% struktury naszego mózgu składa się z kwasów omega 3, które można znaleźć w orzechach włoskich i migdałach. Orzechy włoskie mają również dobry wpływ na nasz układ sercowo-naczyniowy.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas