6 pomysłów na kanapki

Kanapki traktuje się często z lekceważeniem. Tymczasem dają one ogromne pole do popisu osobom o wyobraźni i fantazji kulinarnej.

Kanapki mogą być pożywnymi daniami lub eleganckimi przekąskami, mogą służyć szybkiemu zaspokojeniu głodu lub cieszyć wyrafinowane podniebienia wykwintnym smakiem. Wszystko zależy od pieczywa i od dodatków. Przepisy na kanapki mają inny charakter niż przepisy na ciasta. To nie są ścisłe receptury, nie ma obawy, że jeżeli pominiemy składnik lub zastąpimy go innym kanapka "nie wyjdzie". Przepisy na kanapki to inspiracja...Chlebek dyniowy z kremem ziemniaczanymSkładniki na 4 porcje:
- 150 g ziemniaków,
- sól,
- 100 g rzodkiewki,
- mały pęczek szczypiorku,
- 2 łyżki śmietany,
- pieprz,
- kminek,
- 4 listki sałaty,
- 4 kromki pieczywa z pestkami dyni
Przygotowanie:
Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie, dobrze ubić. Rzodkiewkę pokroić w słupki, szczypiorek drobno pokroić. Przygotowane składniki zmieszać z gęstą śmietaną, doprawić solą, pieprzem i kminkiem. Na kromkach układać po liściu sałaty i nakładać krem.
Czas przygotowania: 35 minut
Jedna porcja zawiera: 840 kJ/201 kcal

Pieczywo wieloziarniste ze schabem

Składniki na 4 porcje:
- 4 kotlety schabowe,
- sól, pieprz,
- 2 jajka,
- 4 łyżki mąki,
- 8 łyżek bułki tartej,
- 4 łyżki sklarowanego masła,
- czerwona cebula,
- 50 g korniszonów,
- 4 kromki chleba wieloziarnistego,
- 4 łyżki musztardy
Przygotowanie:
Kotlety oprószyć solą i pieprzem, panierować w mące, jajku i bułce, usmażyć na sklarowanym maśle. Cebulę obrać, pokroić w plasterki, ogórki również pokroić w plasterki. Kromki posmarować musztardą, ułożyć na nich kotlety, dekorować cebulką i ogórkami.
Czas przygotowania: 25 minut
Jedna porcja zawiera: 1930 kJ/461 kcal

Chleb pełnoziarnisty z kremem z fety

Składniki na 4 porcje:
- 30 g suszonych pomidorów w oliwie,
- 30 g zielonych oliwek bez pestki,
- 4 łodyżki bazylii,
- ząbek czosnku,
- 150 g sera feta,
- pieprz,
- 150 g małych pomidorów,
- 4 kromki pieczywa pełnoziarnistego
Przygotowanie:
Suszone pomidory, oliwki i bazylię drobno pokroić. Czosnek przecisnąć przez praskę. Ser rozgnieść widelcem, dodać przygotowane składniki, doprawić pieprzem. Kromki smarować kremem z fety, na wierzchu układać plasterki pomidora. Można dekorować bazylią.
Czas przygotowania: 20 minut
Jedna porcja zawiera: 840 kJ/201 kcal

Biały chleb z kremem z awokado

Składniki na 4 porcje:
- 50 g boczku pokrojonego w kostkę,
- 50 g czerwonej papryki,
- ząbek czosnku,
- papryczka chili,
- pół awokado,
- 1-2 łyżeczki soku z cytryny,
- sól,
- 4 kromki białego chleba
Przygotowanie:
Boczek uprażyć na patelni bez tłuszczu, paprykę pokroić w kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę. Chili pokroić w krążki. Miąższ awokado rozgnieść widelcem, zmieszać z pozostałymi składnikami. Doprawić solą i sokiem z cytryny. Kromki smarować kremem. Można dekorować natką pietruszki i cytryną.
Czas przygotowania: 20 minut
Jedna porcja zawiera: 920 kJ/220 kcal

Chleb orzechowy z szynką, serem i musztardą figową

Składniki na 4 porcje:
- 20 g rukoli,
- 1figa,
- 4 kromki chleba orzechowego,
- 4 łyżeczki sosu figowo-musztardowego,
- 75 g sera comte w plasterkach,

- 4 plastry szynki serrano,
- grubo zmielony pieprz
Przygotowanie:
Figę pokroić na cząstki. Kromki posmarować sosem figowo-musztardowym, nałożyć szynkę, ser, kawałki figi i rukolę. Dekorować grubo zmielonym pieprzem.
Czas przygotowania: 10 minut
Jedna porcja zawiera: 1090 kJ/260 kcal

Pumpernikiel z łososiem

Składniki na 4 porcje:
- 150 g wędzonego łososia,
- 20 g zielonej cebulki,
- 100 g ogórka sałatkowego,
- 10 gałązek kolendry,
- 2 łyżki sosu sojowego,
- 1 łyżeczka pasty wasabi,
- łyżeczka soku z limonki,
- 4 kromki pumpernikla,
Przygotowanie:
Łososia pokroić w kostkę, z ogórka odkroić 8 plasterków resztę pokroić w kostkę, zieloną cebulkę i kolendrę pokroić. Sos sojowy wymieszać z wasabi, kolendrą i sokiem z limonki. Rybę, ogórka i cebulkę wymieszać, zalać sosem. Nałożyć na kromki, dekorować plasterkami ogórka i kolendrą.
Czas przygotowania: 15 minut
Jedna porcja zawiera: 580 kJ/139 kcal

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas