Acerola - bogactwo cennych właściwości

Acerola - zwana też wiśnią z Barbadosu - wyglądem do złudzenia przypomina wiśnię, a największą popularność zyskała przede wszystkim dzięki ogromnej zawartości witaminy C. Bogactwo cennych właściwości sprawia, że można ją śmiało zaliczyć do grona tzw. super foods. Stymulacja układu odpornościowego i pracy serca, zapobieganie niektórym rodzajom raka, minimalizowanie reakcji alergicznych, oznak starzenia i objawów cukrzycy oraz ochrona skóry i wspomaganie wzroku - to tylko niektóre z nich. Poza tym acerola stanowi doskonałe źródło składników odżywczych i przeciwutleniaczy. <b> Zastosowanie kulinarne </b> Owoce wiśni z Barbadosu doskonale smakują też w ciastach, lodach, galaretkach owocowych, dżemach oraz sokach. Często stanowi też dodatek do alkoholi, które zyskują dzięki temu wyjątkowy smak. Jakie są jeszcze inne korzyści wynikające z jedzenia tego niewielkiego owocu?

article cover
&copy;123RF/PICSEL

Acerola zabiega cukrzycy

&copy;123RF/PICSEL

Najnowsze badania wykazały, że antyoksydanty znalezione wewnątrz owoców aceroli mogą spowolnić proces uwalniania cukru do krwiobiegu, regulować poziom insuliny i glukozy, a tym samym zarówno zapobiegać cukrzycy, jak i wspomagać terapię pacjentów zmagających się z cukrzycą typu pierwszego i drugiego.

Ochrona przed nowotworami

Acerola zawiera zróżnicowaną mieszankę przeciwutleniaczy, w tym karotenoidy i bioflawonoidy, które neutralizują działanie wolnych rodników, czyli produktów ubocznych procesu przemiany materii. Te ostatnie powodują mutację zdrowych komórek i powstawanie nowotworów.

Wspomaga układ odpornościowy

Owoce aceroli znane są z bardzo wysokiej - o wiele większej niż w cytrynach - zawartości witaminy C, stymulującej produkcję białych krwinek, które są podstawową linią obrony organizmu przed zagrażającymi mu czynnikami zewnętrznymi. Dlatego dieta bogata w wiśnie z Barbadosu jest rekomendowana osobom, które chcą w dość szybki sposób wspomóc swój system immunologiczny. Dodatkowo witamina C jest kluczowym elementem w produkcji kolagenu.

Metabolizm

&copy;123RF/PICSEL

Aby nasze ciało pracowało na najwyższych obrotach, musimy zapewnić mu prawidłowe tempo metabolizmu. Niezbędnymi elementami w przyspieszeniu tego procesu są witaminy z grupy B, czyli niacyna, ryboflawina oraz kwas foliowy. Pomagają one również regulować procesy hormonalne.

Zdrowe i mocne serce

Owoce aceroli są bogatym źródłem potasu, dlatego mogą skutecznie wspomóc kondycję mięśnia sercowego, zmniejszyć obciążenie całego układu sercowo-naczyniowego oraz zminimalizować ryzyko rozwoju miażdżycy, a w konsekwencji zapobiegać atakom serca oraz udarom mózgu. Dodatkowo zawarte w aceroli przeciwutleniacze pomagają chronić układ krążenia przed złym cholesterolem i wolnymi rodnikami powodującymi oksydacyjny stres.

Trawienie

&copy;123RF/PICSEL

Chociaż wiśnie aceroli nie mają tak dużo błonnika jak niektóre owoce, pozytywnie wpływają na układ trawienny. Między innymi wspomagają płynne przechodzenie pokarmu przez przewód pokarmowy oraz łagodzą zaparcia, wzdęcia, biegunkę i uporczywe skurcze. Ponadto błonnik pomaga pozbyć się niebezpiecznego cholesterolu.

Zachowaj ostrożność

U niektórych osób zbyt częste jedzenie aceroli powoduje niekorzystne reakcje objawiające się rozstrojem żołądka i bezsennością. Nie jest też zalecana osobom cierpiącym na podagrę.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas