Acerola: Właściwości i zastosowania

Acerola to jeden z najlepszych owoców wzmacniających odporność. Zawiera dziesięć razy więcej witaminy C niż porzeczki czy cytrusy, a w dodatku ta cenna substancja jest niemal w całości przyswajana przez nasz organizm. Jakby tego było mało, acerola jest bogatym źródłem silnych przeciwutleniaczy, dzięki czemu zmniejsza ryzyko chorób serca i nowotworów. Jej spożywanie przynosi też wymierne korzyści dla skóry, włosów i paznokci. Sprawdź, jakie właściwości i zastosowania ma acerola.

Dlaczego acerola jest tak cenna?
Dlaczego acerola jest tak cenna? ©123RF/PICSEL

Czym jest acerola i co zawiera?

Co zawiera acerola?
©123RF/PICSEL

Acerola pochodzi z Ameryki Środkowej. Owoce tego wiecznie zielonego krzewu nazywane są też „wiśniami z Barbados”. Mają jasnoczerwony kolor i osiągają do 3 cm średnicy, są drobne i lekko spłaszczone. Przypominają nieco nasze czereśnie. W środku znajdziemy jasny i soczysty miąższ. Acerolę od lat wykorzystywano w medycynie naturalnej do zwalczania infekcji układu oddechowego, a nawet anemii, ospy wietrznej i dolegliwości wątrobowych. Do najcenniejszych substancji znajdujących się w tym egzotycznym owocu można zaliczyć witaminę C (kwas askorbinowy), a także inne przeciwutleniacze: karotenoidy i antocyjany. Acerola zawiera też witaminy z grupy B, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód, cynk i wapń.

Obecnie acerola uprawiana jest też na Madagaskarze i Wyspach Kanaryjskich. W Polsce można uprawiać ją w doniczce jako roślinę ozdobną (kwitnie na różowo lub czerwono przez większą część roku). W sprzyjających warunkach owoce pojawią się po 3-4 latach.

Właściwości aceroli

Właściwości aceroli
©123RF/PICSEL

Acerola zyskała sławę jako najlepsze naturalne źródło witaminy C. Warto wiedzieć, że spożycie zaledwie trzech niewielkich owoców pokrywa nasze dzienne zapotrzebowanie na tę substancję. Co więcej, jest ona nawet w 90% wchłaniania w jelitach (w przypadku syntetycznej witaminy C większość jest niestety wydalana). Dzięki temu acerola rewelacyjnie poprawia odporność i ułatwia zwalczanie infekcji górnych dróg oddechowych. Wzmacnia i uszczelnia też naczynia krwionośne, co zmniejsza ryzyko miażdżycy i innych chorób serca. Witamina C zwiększa też wchłanianie żelaza do organizmu, co chroni przed anemią. Bierze również udział w syntezie kolagenu, który jest odpowiedzialny za jędrność i elastyczność skóry, a także prawidłowe funkcjonowanie stawów. Acerola jest też naturalnym lekiem na alergię – reguluje poziom histaminy, dzięki czemu niweluje objawy uczulenia. Działa przeciwbakteryjnie i przeciwzapalnie.

Wiśnie z Barbados dzięki witaminie A i przeciwutleniaczom skutecznie spowalniają również procesy starzenia się. Usuwają z organizmu wolne rodniki i chronią komórki ciała przed uszkodzeniami. Dzięki temu opóźniają tworzenie się zmarszczek i zmniejszają ryzyko chorób nowotworowych. Acerola poprawia też koloryt skóry i kondycję włosów oraz paznokci. Stosowana zewnętrznie pomoże zwalczyć trądzik i inne niedoskonałości skóry.

Zastosowania aceroli

Acerola w proszku
©123RF/PICSEL

Świeże owoce aceroli ze względu na tendencję do szybkiego psucia się nie są dostępne w Polsce. Jednak w sklepach ze zdrową żywnością znajdziemy je w postaci soków, dżemów, a nawet sproszkowanego ekstraktu. Sok najlepiej dodawać do letniej wody, a dżem i ekstrakt do jogurtu, płatków śniadaniowych, koktajli owocowych i deserów. Warto wiedzieć, że także w tej postaci acerola zawiera mnóstwo cennych dla zdrowia substancji i wzmocni naszą odporność w sezonie zimowo-wiosennym.

Z dobroczynnych właściwości tych egzotycznych owoców korzysta również przemysł kosmetyczny. W sklepach i drogeriach znajdziemy wiele kremów i maseczek do twarzy zawierających ekstrakt z aceroli. Dzięki niemu szybciej uporamy się z trądzikiem i opóźnimy powstawanie zmarszczek.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas