Adwentowe ciastka

Oczekiwania na świąteczne dni umilić nam może… chrupanie słodkości. Te upieczone według naszych przepisów są mniej tuczące i co najważniejsze – zdrowsze.

Ciastka żurawinowe
Ciastka żurawinowe123RF/PICSEL

Żurawinowe krążki

Sposób przygotowania

Płatki owsiane zmiksuj na proszek w malakserze albo zmiel w młynku do kawy. Mąkę przesyp na stolnicę, zrób w niej wgłębienie. Wsyp do niego ksylitol, zmielone płatki oraz szczyptę soli i żurawinę. Dodaj margarynę i olej. Sodę rozpuść w wodzie, dodaj do ciasta. Składniki szybko zagnieć. Ciasto zawiń w folię i włóż na 30 minut do lodówki. Z ciasta formuj kulki wielkości dużego włoskiego orzecha. Ułóż je na blasze wyłożonej pergaminem. Spłaszcz. Piecz 15-20 minut w 175°C. 

Ciastka orkiszowe
Ciastka orkiszowe123RF/PICSEL

Orkiszowe sztabki

Sposób przygotowania

Orzechy wsyp na rozgrzaną patelnię, praż kilka minut, aż na skórce zaczną pojawiać się ciemne plamki. Wtedy przesyp orzechy na kuchenną ściereczkę, lekko przestudź. Owiń ściereczką i pocierając, usuń skórkę. Obrane orzechy zmiel. Mąkę przesiej z proszkiem. Dodaj cukier, orzechy, oba rodzaje masła i jajka. Dosyp po sporej szczypcie cynamonu, imbiru i gałki. Posiekaj nożem. Potem szybko zagnieć. Włóż na 1 godzinę do lodówki. Schłodzone ciasto rozwałkuj. Placek potnij na prostokąty. Ułóż je blasze wyłożonej pergaminem. Piecz przez 12-15 minut w temp. 180°C. Czekoladę stop w gorącej kąpieli wodnej. Posmaruj nią końce ciastek. Poczekaj, aż polewa zastygnie. 

Naj
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas