Adwentowe ciastka
Oczekiwania na świąteczne dni umilić nam może… chrupanie słodkości. Te upieczone według naszych przepisów są mniej tuczące i co najważniejsze – zdrowsze.
Żurawinowe krążki
Sposób przygotowania
Płatki owsiane zmiksuj na proszek w malakserze albo zmiel w młynku do kawy. Mąkę przesyp na stolnicę, zrób w niej wgłębienie. Wsyp do niego ksylitol, zmielone płatki oraz szczyptę soli i żurawinę. Dodaj margarynę i olej. Sodę rozpuść w wodzie, dodaj do ciasta. Składniki szybko zagnieć. Ciasto zawiń w folię i włóż na 30 minut do lodówki. Z ciasta formuj kulki wielkości dużego włoskiego orzecha. Ułóż je na blasze wyłożonej pergaminem. Spłaszcz. Piecz 15-20 minut w 175°C.
Orkiszowe sztabki
Sposób przygotowania
Orzechy wsyp na rozgrzaną patelnię, praż kilka minut, aż na skórce zaczną pojawiać się ciemne plamki. Wtedy przesyp orzechy na kuchenną ściereczkę, lekko przestudź. Owiń ściereczką i pocierając, usuń skórkę. Obrane orzechy zmiel. Mąkę przesiej z proszkiem. Dodaj cukier, orzechy, oba rodzaje masła i jajka. Dosyp po sporej szczypcie cynamonu, imbiru i gałki. Posiekaj nożem. Potem szybko zagnieć. Włóż na 1 godzinę do lodówki. Schłodzone ciasto rozwałkuj. Placek potnij na prostokąty. Ułóż je blasze wyłożonej pergaminem. Piecz przez 12-15 minut w temp. 180°C. Czekoladę stop w gorącej kąpieli wodnej. Posmaruj nią końce ciastek. Poczekaj, aż polewa zastygnie.