Adwentowe ciastka
Oczekiwania na świąteczne dni umilić nam może… chrupanie słodkości. Te upieczone według naszych przepisów są mniej tuczące i co najważniejsze – zdrowsze.

Żurawinowe krążki
Składniki
- po 10 dag oleju kokosowego i margaryny light
- 2/3 szkl. ksylitolu
- 1 jajko
- 1 i 1/2 szkl. mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- sól
- 1 i 1/2 szkl. płatków owsianych
- 1/2 szkl. suszonej żurawiny
Sposób przygotowania
Płatki owsiane zmiksuj na proszek w malakserze albo zmiel w młynku do kawy. Mąkę przesyp na stolnicę, zrób w niej wgłębienie. Wsyp do niego ksylitol, zmielone płatki oraz szczyptę soli i żurawinę. Dodaj margarynę i olej. Sodę rozpuść w wodzie, dodaj do ciasta. Składniki szybko zagnieć. Ciasto zawiń w folię i włóż na 30 minut do lodówki. Z ciasta formuj kulki wielkości dużego włoskiego orzecha. Ułóż je na blasze wyłożonej pergaminem. Spłaszcz. Piecz 15-20 minut w 175°C.

Orkiszowe sztabki
Składniki
- 2 i 2/3 szkl. mąki orkiszowej
- 20 dag orzechów laskowych
- 3 łyżeczki cukru trzcinowego
- po 10 dag masła zwykłego i orzechowego
- 2 jajka
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- mielona gałka muszkatołowa, imbir oraz cynamon
- 2 tabliczki gorzkiej czekolady
Sposób przygotowania
Orzechy wsyp na rozgrzaną patelnię, praż kilka minut, aż na skórce zaczną pojawiać się ciemne plamki. Wtedy przesyp orzechy na kuchenną ściereczkę, lekko przestudź. Owiń ściereczką i pocierając, usuń skórkę. Obrane orzechy zmiel. Mąkę przesiej z proszkiem. Dodaj cukier, orzechy, oba rodzaje masła i jajka. Dosyp po sporej szczypcie cynamonu, imbiru i gałki. Posiekaj nożem. Potem szybko zagnieć. Włóż na 1 godzinę do lodówki. Schłodzone ciasto rozwałkuj. Placek potnij na prostokąty. Ułóż je blasze wyłożonej pergaminem. Piecz przez 12-15 minut w temp. 180°C. Czekoladę stop w gorącej kąpieli wodnej. Posmaruj nią końce ciastek. Poczekaj, aż polewa zastygnie.