Są wiosennym hitem. Sałatki na ich bazie to źródło cennych witamin i składników

Natalia Jabłońska

Natalia Jabłońska

W nowalijkach znajdziemy sporo witamin i minerałów
W nowalijkach znajdziemy sporo witamin i minerałów123RF/PICSEL

Nowalijki: o jakie warzywa chodzi?

  • sałata,
  • sałata masłowa,
  • botwinka,
  • pomidory,
  • ogórki,
  • rzodkiewki,
  • szparagi,
  • szczypiorek,
  • młode ziemniaki,
  • młody szpinak,
  • zielona cebulka,
  • cebula dymka,
  • natka pietruszki,
  • młoda marchew,
  • kiełki warzyw (np. rzeżucha, soja, owies, rzodkiewka, lucerna, groch).

Właściwości nowalijek. Jak działają na zdrowie?

Nowalijki mogą stanowić samodzielną przekąsek lub dodatek do dania głównego
Nowalijki mogą stanowić samodzielną przekąsek lub dodatek do dania głównego123RF/PICSEL

Zobacz również:

Wiosenna sałatka z nowalijkami. Prosty i smaczny przepis

Składniki

  • 2 pomidory
  • 2 ogórki
  • pęczek szczypiorku
  • pęczek koperku
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • czosnek
  • opcjonalnie: sól i pieprz do smaku
  1. Warzywa dokładnie umyj i wysusz.
  2. Ogórek obierz ze skórki lub pokrój w plasterki ze skórką (w zależności od upodobań).
  3. Pomidory pokrój w cienkie plasterki, a szczypiorek i koperek drobno posiekaj.
  4. Wszystkie warzywa przełóż do miski.
  5. Do jogurtu naturalnego dodaj wyciśnięty czosnek, przypraw do smaku solą i pieprzem.
  6. Dodaj sos jogurtowo-czosnkowy do nowalijek i wymieszaj.

Jajeczna sałatka z dodatkiem nowalijek. Idealna na grilla i piknik

Składniki

  • 6 jajek ugotowanych na twardo
  • pęczek rzodkiewki
  • garść czosnku niedźwiedziego
  • ogórek
  • 2-3 łyżki majonezu
  • kolorowy pieprz
  1. Jajka pokrój w kostkę.
  2. Dodaj posiekany czosnek, ogórek i rzodkiewki pokrojone w plasterki.
  3. Wszystko wymieszaj z majonezem.
  4. Do smaku dopraw pieprzem i solą.

Sałatka z nowalijek, fety i soku z pomarańczy

Składniki

  • kilka liści sałaty lodowej
  • kilka liści botwinki
  • pomidorki koktajlowe
  • czarne oliwki (4 szt.)
  • ogórek szklarniowy (1 szt.)
  • kilka rzodkiewek
  • oliwa
  • świeżo wyciskany sok z pomarańczy
  • sól i pieprz do smaku
  • ser feta
  1. Umyj dokładnie sałatę i osusz, a następnie rozdziel liście na mniejsze kawałki.
  2. Umyj botwinkę i dodaj do sałaty, ogórek pokrój w kostkę, rzodkiew na ćwiartki, a pomidorki przekrój na połówki.
  3. Ser feta pokrój w kostkę.
  4. Do wspomnianych składników dodaj posiekany szczypiorek i pokrojone drobno oliwki.
  5. Całość przypraw solą i pieprzem, a na koniec dodaj kilka kropel oliwy i soku z pomarańczy.
  6. Wszystko wymieszaj.
"Ewa gotuje": Kanapki pod chmurkęPolsat