Są wiosennym hitem. Sałatki na ich bazie to źródło cennych witamin i składników
Nowalijki polecają się do sałatek. Młode, wiosenne warzywa to świetny i prosty sposób na zdrowie. Warto z niego skorzystać zwłaszcza dlatego, że są dostępne jedynie sezonowo.

Nowalijki to młode wiosenne warzywa, rosnące na mieszance torfu, nawozów, ziemi liściowej i podłoża bogatego w mikroelementy. Ze względu na to, że są uprawiane w szklarniach, posiadają odpowiednią temperaturę i poziom nasłonecznienia potrzebnych do wzrostu.
Spis treści:
Nowalijki: o jakie warzywa chodzi?
Jakie warzywa zaliczają się do grupy nowalijek?
- sałata,
- sałata masłowa,
- botwinka,
- pomidory,
- ogórki,
- rzodkiewki,
- szparagi,
- szczypiorek,
- młode ziemniaki,
- młody szpinak,
- zielona cebulka,
- cebula dymka,
- natka pietruszki,
- młoda marchew,
- kiełki warzyw (np. rzeżucha, soja, owies, rzodkiewka, lucerna, groch).
Przy zakupie warto zwracać uwagę na zielone liście, które nie powinny mieć przebarwień. Zdrowe nowalijki będą wydzielały wiosenny, delikatny aromat.
Właściwości nowalijek. Jak działają na zdrowie?
Nowalijki warto włączyć do diety z wielu powodów. Jak wiadomo, regularne spożywanie warzyw przynosi wiele korzyści zdrowotnych. Nie bez powodu znalazły się u podstawy Piramidy Zdrowego Żywienia z 2016 roku.
Dostarczają wielu składników mineralnych, witamin i polifenoli, które zmniejszają ryzyko zachorowalności na choroby układu krążenia, cukrzycę czy nowotwory.
Warzywa dostarczają też błonnika, który wspomaga procesy trawienia. Do tego są niskokaloryczne i pomagają utrzymywać prawidłową masę ciała.

Nowalijki również dostarczają cennych witamin i składników odżywczych, ale pod warunkiem, że nie pochodzą z upraw przemysłowych, gdzie stosowane są nawozy sztuczne przyspieszające ich wzrost. Dlatego nim zakupimy młode warzywa, zaczerpnijmy informacji na temat ich uprawy i pochodzenia.
Nowalijki to źródło witaminy A, C, folianów, cynku, potasu, sodu, fosforu, wapnia. Kiełki to z kolei skarbnica m.in. białka, witamin A, B,C, E i biotyny. Ich spożywanie pomaga obniżyć poziom "złego" cholesterolu.
Nowalijki dość łatwo wprowadzić do diety. Świetnie sprawdzą się w roli elementów wiosennych sałatek. Oto trzy zdrowe przepisy na sałatki z nowalijkami.
Zobacz również:
Wiosenna sałatka z nowalijkami. Prosty i smaczny przepis
Składniki
- 2 pomidory
- 2 ogórki
- pęczek szczypiorku
- pęczek koperku
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- czosnek
- opcjonalnie: sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Warzywa dokładnie umyj i wysusz.
- Ogórek obierz ze skórki lub pokrój w plasterki ze skórką (w zależności od upodobań).
- Pomidory pokrój w cienkie plasterki, a szczypiorek i koperek drobno posiekaj.
- Wszystkie warzywa przełóż do miski.
- Do jogurtu naturalnego dodaj wyciśnięty czosnek, przypraw do smaku solą i pieprzem.
- Dodaj sos jogurtowo-czosnkowy do nowalijek i wymieszaj.
Jajeczna sałatka z dodatkiem nowalijek. Idealna na grilla i piknik
Składniki
- 6 jajek ugotowanych na twardo
- pęczek rzodkiewki
- garść czosnku niedźwiedziego
- ogórek
- 2-3 łyżki majonezu
- kolorowy pieprz
Przygotowanie:
- Jajka pokrój w kostkę.
- Dodaj posiekany czosnek, ogórek i rzodkiewki pokrojone w plasterki.
- Wszystko wymieszaj z majonezem.
- Do smaku dopraw pieprzem i solą.
Sałatka z nowalijek, fety i soku z pomarańczy
Składniki
- kilka liści sałaty lodowej
- kilka liści botwinki
- pomidorki koktajlowe
- czarne oliwki (4 szt.)
- ogórek szklarniowy (1 szt.)
- kilka rzodkiewek
- oliwa
- świeżo wyciskany sok z pomarańczy
- sól i pieprz do smaku
- ser feta
Przygotowanie:
- Umyj dokładnie sałatę i osusz, a następnie rozdziel liście na mniejsze kawałki.
- Umyj botwinkę i dodaj do sałaty, ogórek pokrój w kostkę, rzodkiew na ćwiartki, a pomidorki przekrój na połówki.
- Ser feta pokrój w kostkę.
- Do wspomnianych składników dodaj posiekany szczypiorek i pokrojone drobno oliwki.
- Całość przypraw solą i pieprzem, a na koniec dodaj kilka kropel oliwy i soku z pomarańczy.
- Wszystko wymieszaj.