Agrest: Właściwości i przeciwwskazania. Kiedy może zaszkodzić?

W przeszłości krzewy agrestu były częstym widokiem w przydomowych ogródkach i na działkach. Z biegiem czasu zostały nieco zapomniane, ale warto do nich powrócić. W grę wchodzą nie tylko niebanalny, słodko-kwaśny smak owoców i kulinarna wszechstronność, ale przede wszystkim cenne właściwości zdrowotne agrestu. Konieczne jest jednak zachowanie rozwagi, ponieważ nie dla każdego owoce te będą dobrym wyborem. W naszym krótkim poradniku znajdziesz informacje na temat tego, kto powinien zachować czujność w czasie degustacji letnich przysmaków.

Poznaj plusy i minusy spożywania agrestu
Poznaj plusy i minusy spożywania agrestu123RF/PICSEL

Krótka charakterystyka agrestu

Jego pełna nazwa to porzeczka agrest. Bywa nazywany także "winoroślą północy", co nadaje swojskim owocom rodem z babcinego ogródka nieco wytworności. Ogrodnicy mogą wybierać wśród różnych odmian agrestu, lecz owoce zazwyczaj występują w dwóch kolorach: zielono-żółtym i czerwonym. Ich powierzchnia pokryta jest delikatnym meszkiem, więc trudno pomylić je z innymi gatunkami uprawianymi w sadach i ogrodach. Wygląd jednak nie jest najważniejszy - czas przejść do właściwości owoców!

Agrest dla zdrowego serca

Zbierając agrest, zapewne większość z nas miała do czynienia z kolczastymi odmianami krzewów. Kontakt z nimi bywa bolesny, lecz wartość odżywcza kwaskowatych owoców wynagradza to poświęcenie z nawiązką. Agrest bardzo dobrze wpływa na serce ze względu na wysoką zawartość karotenoidów. Przeciwutleniacze wspierają walkę z podwyższonym ciśnieniem krwi oraz poziomem "złego" cholesterolu. Dzięki obecności rutyny i kwasu askorbinowego agrest wpływa pozytywnie na wzmocnienie naczyń krwionośnych.

Jak wspomóc trawienie? Sięgnij po agrest!

Na trawienie bardzo dobrze działają zarówno owoce, jak i kompot z agrestu
Na trawienie bardzo dobrze działają zarówno owoce, jak i kompot z agrestu123RF/PICSEL

Owoce są niskokaloryczne, więc z powodzeniem mogą być traktowane jako słodka przekąska dla osób, które chcą pozbyć się nadprogramowych kilogramów. Batony i ciastka już nie będą kusić! Do tego owoce agrestu mają delikatnie działanie przeczyszczające. Ułatwią wyeliminowanie zalegających w jelitach złogów, stanowią remedium na wzdęcia i zaparcia.

Kwaśne owoce zapobiegają... zakwaszeniu organizmu

Uwzględnienie agrestu w jadłospisie jest polecane pod kątem utrzymania równowagi kwasowo-zasadowej w organizmie. Ma właściwości alkalizujące, więc pomaga przeciwdziałać zakwaszeniu organizmu. Zastanawiasz się, jak je rozpoznać? Często występującymi objawami są:

  • osłabienie odporności skutkujące podatnością na infekcje;
  • częste bóle głowy, mięśni i stawów;
  • przewlekłe zmęczenie;
  • problemy na tle pokarmowym, w tym zgaga i niestrawność;
  • kiepska kondycja włosów, paznokci i skóry.

Na co jeszcze pomaga "winorośl północy"?

Niewielkie owoce stanowią skarbnicę witamin, składników mineralnych i substancji, które mają liczne właściwości lecznicze. Działają przeciwzapalnie, okazują się niezwykle przydatne w łagodzeniu objawów zwyrodnienia stawów.

Codziennie nakładasz na całe ciało pielęgnacyjne balsamy, a twoja skóra nadal jest sucha i traci elastyczność? Zadbaj o nią od środka, włączając do diety agrest. Wykazuje działanie opóźniające starzenie, a przy okazji pomaga ujędrniać skórę i poprawiać jej koloryt. Zauważysz to bez trudu, ponieważ agrest bardzo dobrze wpływa na narząd wzroku, chroniąc oczy przed szkodliwym promieniowaniem.

Czy agrest szkodzi? Przeciwwskazania

Sporo zostało powiedziane na temat dobroczynnego wpływu agrestu na zdrowie. Niestety, jak w przypadku większości produktów spożywczych, ma on również pewne minusy. Zatem w jakich sytuacjach należy go unikać?

Spożywanie agrestu powinny skonsultować z lekarzem osoby, które zmagają z chorobami i niewydolnością nerek. Szczególną ostrożność należy zachować również w przypadku wystąpienia wrzodów żołądka i dwunastnicy. Wszystko przez dużą zawartość tanin - spożywanie ich w nadmiarze może działać drażniąco. Ponadto ograniczają wchłanianie dobroczynnych składników mineralnych, zwłaszcza wapnia i żelaza.

Polecamy:

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas