Jak zrobić ogórki małosolne na sucho? Przepis krok po kroku

Ogórki małosolne na sucho smakują wybornie - przekonaj się o tym na własnym podniebieniu
Ogórki małosolne na sucho smakują wybornie - przekonaj się o tym na własnym podniebieniu123RF/PICSEL

Ogórki małosolne z woreczka: W sam raz dla minimalistów

Chłodnik ogórkowy - idealny na latoInteria KulinariaInteria Kulinaria

Ogórki małosolne na sucho: Od czego zacząć?

Przygotuj taką porcję ogórków małosolnych na sucho, by bez problemu zjeść je na bieżąco
Przygotuj taką porcję ogórków małosolnych na sucho, by bez problemu zjeść je na bieżąco123RF/PICSEL

Jak zrobić ogórki małosolne? Niezbędne produkty

Ogórki małosolne na sucho: Przepis

  • Ogórki dokładnie umyj pod bieżącą wodą. Wyczyść je również przy pomocy małej szczoteczki, by usunąć resztki ziemi i inne zanieczyszczenia.
  • Warzywa włóż na godzinę do głębokiego naczynia z zimną wodą. Dzięki temu ogórki małosolne będą chrupiące.
  • W międzyczasie umyj chrzan i podziel go na mniejsze kawałki. Czosnek pokrój w małe plasterki.
  • Wyjmij ogórki z wody i dokładnie je osusz. Odetnij końcówki. Ma to dwa uzasadnienia - pozbędziesz się w ten sposób gorzkiego posmaku oraz przyspieszysz rozpuszczenie się soli w wilgotnym środowisku.
  • Przygotuj woreczek strunowy przeznaczony do kontaktu z żywnością. Sprawdzą się akcesoria, które używane są np. do mrożenia jedzenia.
  • Włóż do woreczka ogórki, a następnie chrzan, czosnek, koper, liście laurowe, gorczycę i rozgniecione ziele angielskie. Na koniec wsyp sól.
  • Zamykając woreczek, postaraj się usunąć jak najwięcej nadmiaru powietrza.
  • Ostrożnie potrząśnij, by wszystkie przyprawy rozłożyły się wokół ogórków równomiernie.