Aksamitna zupa krem z dyni
W jesiennym sezonie nie może jej zabraknąć na twoim stole! Jeśli użyjesz warzywnego bulionu i zupę podasz bez śmietany, otrzymasz wersję wegańską.
Dynię obieramy, usuwamy pestki, kroimy na kawałki. Marchew, cebulę i czosnek obieramy i kroimy na mniejsze części. Wszystkie składniki przekładamy do garnka, dodajemy oliwę i podsmażamy, stale mieszając przez mniej więcej 3 minuty, aż warzywa nabiorą nieco koloru i poczujesz ich aromat.
Warzywa zalewamy bulionem i gotujemy pod przykryciem około 30 minut. Po tym czasie warzywa powinny być miękkie (jeśli nie są, gotuj dłużej). Całość rozdrabniamy blenderem, aż zupa nabierze konsystencji kremu. Przyprawiamy solą, pieprzem i kurkumą do smaku.
Podajemy z łyżką śmietany i/lub posypaną pestkami dyni.