Reklama

Reklama

Aksamitna zupa krem z dyni

W jesiennym sezonie nie może jej zabraknąć na twoim stole! Jeśli użyjesz warzywnego bulionu i zupę podasz bez śmietany, otrzymasz wersję wegańską.

Czas przyrządzenia: 50 minut
Składniki dla: 4 osób

Składniki

  • 1 kg dyni (najlepiej piżmowej)
  • 2 średnie marchewki
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 szklanki bulionu (warzywny lub drobiowy)
  • 2 łyżki oleju lub oliwy
  • sól, pieprz, kurkuma
  • śmietana 18 proc. do podania
  • pestki dyni do podania

Dynię obieramy, usuwamy pestki, kroimy na kawałki. Marchew, cebulę i czosnek obieramy i kroimy na mniejsze części. Wszystkie składniki przekładamy do garnka, dodajemy oliwę  i podsmażamy, stale mieszając przez mniej więcej 3 minuty, aż warzywa nabiorą nieco koloru i poczujesz ich aromat.

Reklama

Warzywa zalewamy bulionem i gotujemy pod przykryciem około 30 minut. Po tym czasie warzywa powinny być miękkie (jeśli nie są, gotuj dłużej). Całość rozdrabniamy blenderem, aż zupa nabierze konsystencji kremu. Przyprawiamy solą, pieprzem i kurkumą do smaku.

Podajemy z łyżką śmietany i/lub posypaną pestkami dyni.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje