Reklama

Reklama

Aksamitne serniki

Gdy chciałabyś pochwalić się wyjątkowymi twarogowymi wypiekami, zamień kruchy spód na orzechy i ciasteczka. Dołóż też jesienne dodatki, a łasuchy będą zachwycone.

Dyniowy z polewą śmietanową

Składniki - spód

  • 1/ 2 kostki (10 dag) masła
  • po 10 dag herbatników maślanych i orzeszków ziemnych (albo migdałów);

Składniki - masa

  • 1 kg mielonego twarogu
  • 2/3 kostki (15 dag) masła
  • 1 i 1/2 szkl. gęstego musu z upieczonej dyni
  • 1 szkl. cukru pudru
  • 6 jajek
  • 1 torebka budyniu waniliowego
  • 1 łyżka mąki krupczatki

Składniki - polewa

  • 1 szkl. śmietany kremówki
  • 2 tabliczki białej czekolady

Sposób przygotowania

1. Spód: masło stop, odstaw do przestudzenia. Ciastka włóż do torebki foliowej i dobrze rozgnieć, dociskając wałkiem do ciasta. Orzechy zmiel w specjalnym młynku albo zmiksuj w malakserze. Okruszki oraz orzechy wymieszaj z przestudzonym masłem. Tortownicę (śr. 26 cm) wyłóż pergaminem. Spód wylep przygotowaną masą. Mocno dociśnij palcami do dna formy. Wstaw do lodówki. 

2. Masa: jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Żółtka zmiksuj na gładko z pozostałymi składnikami masy serowej. Białka ubij na sztywno. Pianę z białek delikatnie domieszaj do masy na sernik. Wylej ją na przygotowany spód. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C. Piecz przez 65-70 minut. Wystudź. 

3. Polewa: śmietanę mocno podgrzej w garnku, ale nie dopuść, by zawrzała. Do gorącej śmietany dodaj czekoladę połamaną na kawałeczki. Zdejmij z ognia i mieszaj, aż czekolada się rozpuści. Gotową polewę wylej na sernik. Gdy polewa zastygnie, ciasto jest gotowe. Wtedy wierzch udekoruj np. owocami i orzechami.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje