Aksamitne serniki
Gdy chciałabyś pochwalić się wyjątkowymi twarogowymi wypiekami, zamień kruchy spód na orzechy i ciasteczka. Dołóż też jesienne dodatki, a łasuchy będą zachwycone.

Dyniowy z polewą śmietanową
Składniki
- spód
- 1/ 2 kostki (10 dag) masła
- po 10 dag herbatników maślanych i orzeszków ziemnych (albo migdałów);
- masa
- 1 kg mielonego twarogu
- 2/3 kostki (15 dag) masła
- 1 i 1/2 szkl. gęstego musu z upieczonej dyni
- 1 szkl. cukru pudru
- 6 jajek
- 1 torebka budyniu waniliowego
- 1 łyżka mąki krupczatki
- polewa
- 1 szkl. śmietany kremówki
- 2 tabliczki białej czekolady
Sposób przygotowania
1. Spód: masło stop, odstaw do przestudzenia. Ciastka włóż do torebki foliowej i dobrze rozgnieć, dociskając wałkiem do ciasta. Orzechy zmiel w specjalnym młynku albo zmiksuj w malakserze. Okruszki oraz orzechy wymieszaj z przestudzonym masłem. Tortownicę (śr. 26 cm) wyłóż pergaminem. Spód wylep przygotowaną masą. Mocno dociśnij palcami do dna formy. Wstaw do lodówki. 2. Masa: jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Żółtka zmiksuj na gładko z pozostałymi składnikami masy serowej. Białka ubij na sztywno. Pianę z białek delikatnie domieszaj do masy na sernik. Wylej ją na przygotowany spód. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C. Piecz przez 65-70 minut. Wystudź. 3. Polewa: śmietanę mocno podgrzej w garnku, ale nie dopuść, by zawrzała. Do gorącej śmietany dodaj czekoladę połamaną na kawałeczki. Zdejmij z ognia i mieszaj, aż czekolada się rozpuści. Gotową polewę wylej na sernik. Gdy polewa zastygnie, ciasto jest gotowe. Wtedy wierzch udekoruj np. owocami i orzechami.

Śliwkowy z kruszonką
Składniki
- 25 dag ciastek typu oreo
- 1 i 1/2 tabliczki czekolady
- 6 jajek
- 2 budynie waniliowe
- 1,6 kg mielonego twarogu
- 1 i 1/3 szkl. cukru
- 1 szkl. jogurtu
- 50 dag śliwek
- kruszonka
- 3 łyżki masła
- po 5 łyżek cukru, mąki i posiekanych migdałów
Sposób przygotowania
1. Ciastka pokrusz. Czekoladę stop, wystudź, dodaj okruszki. Masą wylep blachę wyłożoną pergaminem. Piecz 10 minut w 180°C. Ser utrzyj z cukrem. Domieszaj jajka, budyń i jogurt. Masę wylej na spód z ciastek. Śliwki wypestkuj, ułóż na masie serowej. 2. Kruszonka: masło, cukier, mąkę i migdały rozcieraj palcami, aż powstaną grudki. Posyp nimi owoce. Piecz przez 10 minut w 250 °C., zmniejsz temp. do 150°C. Piecz jeszcze 50-55 minut.