Alternatywne przepisy dla klasycznego piernika na święta. Będzie pyszny!
Święta nadchodzą wielkimi krokami, a ty nie masz pomysłu na domowe wypieki? Podsuwamy ci kilka propozycji na ciasto piernikowe, które z pewnością zachwyci twoich gości. Domowy piernik to obowiązkowy element menu na wigilijnym stole.
Piernik wegański bez jajek i laktozy
To idealne rozwiązanie dla wegetarian i wegan, ale także dla osób, które nie mogą spożywać laktozy oraz nabiału. Piernik wegański jest szybki i prosty w przygotowaniu. Posiada dużą ilość aromatycznych przypraw oraz domowych powideł - najlepiej śliwkowych. Nie można zapomnieć o czekoladowej polewie!
Składniki na ciasto:
- 200 ml napoju sojowego,
- 150 g miodu,
- 100 ml oleju,
- przyprawa korzenna,
- 50 g cukru trzcinowego,
- około 270 g powidła śliwkowego,
- 1 łyżeczka zmielonego siemienia lnianego,
- 50 ml gorącej wody,
- 300 g mąki pszennej,
- 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej,
- 1 łyżeczka kakao.
Składniki na polewę wegańską:
- 100 g gorzkiej czekolady,
- 100 ml napoju sojowego,
- 50 g całych migdałów.
Oto przepis na piernik dla wegan, w kilku prostych krokach:
- Na początku wlej do garnka napój sojowy, olej oraz miód. Dodaj także cukier i przyprawę korzenną. Następnie całość zagotuj. Do składników dołóż powidła śliwkowe i dokładnie wymieszaj. Masę odstaw na bok do całkowitego ostudzenia.
- Zmielone siemię lniane należy zalać gorącą wodą, a następnie wymieszać. Po chwili do masy dodaj napęczniałe siemię lniane i wymieszaj.
- W osobnej misce połącz ze sobą resztę składników - kakao, mąkę pszenną oraz sodę oczyszczoną. Piekarnik nagrzej do 180 °C.
- Przygotuj keksówkę o długości 30cm. i wyłóż papierem do pieczenia. Wszystkie składniki połącz razem.
- Przygotowane ciasto przełóż do keksówki. Piecz przez 50 minut, aż do suchego patyczka. Odstaw piernik do wystudzenia.
- Przekrój piernik na trzy części i przełóż powidłami.
Polewa wegańska:
- Gorzką czekoladę przełóż do małego rondelka. Dodaj napój sojowy i podgrzewaj na małym ogniu, aż do uzyskania jednolitej, czekoladowej masy.
- Ostatnim krokiem będzie rozsmarowanie czekoladowej polewy - dokładnie w miejscach, gdzie położone było powidło śliwkowe. A dla pełni smaku posyp piernik wegański grubo posiekanymi migdałami. Smacznego!
Pikantny piernik czekoladowy w kilka minut
Drugim wariantem świątecznego piernika jest jego pikantna wersja. To zdrowsza alternatywa dla imbirowego pieczywa na bazie cukru. Jednym ze składników tego ciasta są banany - źródło potasu oraz innych składników cennych dla naszego zdrowia.
Niezbędne składniki:
- 100 g płatków kokosowych,
- 150 g płatków owsianych,
- 200 g daktyli,
- 2 łyżeczki cynamonu,
- 1 łyżeczka imbiru w proszku,
- 1 łyżeczka gałki muszkatołowej,
- 1 szczypta kardamonu,
- 2 banany,
- 50 g orzechów pekan,
- 150 ml mleka kokosowego,
- 5 łyżek oleju,
- 15 g siemienia lnianego,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 2 łyżki kakao.
Sposób przygotowania:
- Na początku przełóż siemię lniane do miski. Dodaj 2,5 łyżki stołowej wody. Płatki owsiane i kokosowe zmiksuj za pomocą blendera.
- Orzechy pokrój na małe kawałki. W osobnej misce połącz ze sobą płatki owsiane, mąkę kokosową, proszek do pieczenia, przyprawy, kakao, gałkę muszkatołową oraz szczyptę soli.
- Daktyle wymieszaj z olejem i mlekiem kokosowym blenderem i przełóż mieszankę do innej miski. Piec rozgrzej do temperatury 180°C.
- Zetrzyj banany i dodaj je do mieszkanki z siemieniem lnianym. Połącz te składniki z mieszanką z daktylami, olejem oraz mlekiem kokosowym.
- Do mokrych składników dodaj płatki kokosową oraz mąkę owsianą. Następnie wszystko dokładnie wymieszaj.
- Przygotuj dużą formę na ciasto i nasmaruj ją odrobiną oleju. Mieszaninę przelej do formy i piecz w rozgrzanym piekarniku przez 50 minut. Po tym czasie wyjmij ciasto z foremki i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.
- Jeśli chcemy, aby piernik był świeży i smaczny przez kilka dni, warto przechowywać go w lodówce, w pojemniku na ciasto. Piernik przechowywany w ten sposób zachowuje swój smak nawet przez tydzień.