Alternatywne przepisy dla klasycznego piernika na święta. Będzie pyszny!

Znudził się wam klasyczny piernik? Te propozycje oczarują domowników!
Znudził się wam klasyczny piernik? Te propozycje oczarują domowników!123RF/PICSEL

Piernik wegański bez jajek i laktozy

  • 200 ml napoju sojowego, 
  • 150 g miodu,
  • 100 ml oleju,
  • przyprawa korzenna,
  • 50 g cukru trzcinowego, 
  • około 270 g powidła śliwkowego,
  • 1 łyżeczka zmielonego siemienia lnianego, 
  • 50 ml gorącej wody,
  • 300 g mąki pszennej, 
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 1 łyżeczka kakao.
  • 100 g gorzkiej czekolady, 
  • 100 ml napoju sojowego,
  • 50 g całych migdałów.
Ciasto bez cukru i mniej kaloryczne? To jest możliwe!Interia.tv
  1. Na początku wlej do garnka napój sojowy, olej oraz miód. Dodaj także cukier i przyprawę korzenną. Następnie całość zagotuj. Do składników dołóż powidła śliwkowe i dokładnie wymieszaj. Masę odstaw na bok do całkowitego ostudzenia.
  2. Zmielone siemię lniane należy zalać gorącą wodą, a następnie wymieszać. Po chwili do masy dodaj napęczniałe siemię lniane i wymieszaj.
  3. W osobnej misce połącz ze sobą resztę składników - kakao, mąkę pszenną oraz sodę oczyszczoną. Piekarnik nagrzej do 180 °C.
  4. Przygotuj keksówkę o długości 30cm. i wyłóż papierem do pieczenia. Wszystkie składniki połącz razem.
  5. Przygotowane ciasto przełóż do keksówki. Piecz przez 50 minut, aż do suchego patyczka. Odstaw piernik do wystudzenia.
  6. Przekrój piernik na trzy części i przełóż powidłami.
  1. Gorzką czekoladę przełóż do małego rondelka. Dodaj napój sojowy i podgrzewaj na małym ogniu, aż do uzyskania jednolitej, czekoladowej masy.
  2. Ostatnim krokiem będzie rozsmarowanie czekoladowej polewy - dokładnie w miejscach, gdzie położone było powidło śliwkowe. A dla pełni smaku posyp piernik wegański grubo posiekanymi migdałami. Smacznego!

Pikantny piernik czekoladowy w kilka minut

Piernik w pikantnej wersji smakuje wybornie
Piernik w pikantnej wersji smakuje wybornie123RF/PICSEL
  •      100 g płatków kokosowych,
  •      150 g płatków owsianych,
  •      200 g daktyli,
  •      2 łyżeczki cynamonu,
  •      1 łyżeczka imbiru w proszku,
  •      1 łyżeczka gałki muszkatołowej,
  •      1 szczypta kardamonu,
  •      2 banany,
  •      50 g orzechów pekan,
  •      150 ml mleka kokosowego,
  •      5 łyżek oleju,
  •      15 g siemienia lnianego,
  •      2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  •      2 łyżki kakao.
  1. Na początku przełóż siemię lniane do miski. Dodaj 2,5 łyżki stołowej wody. Płatki owsiane i kokosowe zmiksuj za pomocą blendera.
  2. Orzechy pokrój na małe kawałki. W osobnej misce połącz ze sobą płatki owsiane, mąkę kokosową, proszek do pieczenia, przyprawy, kakao, gałkę muszkatołową oraz szczyptę soli.
  3. Daktyle wymieszaj z olejem i mlekiem kokosowym blenderem i przełóż mieszankę do innej miski. Piec rozgrzej do temperatury 180°C.
  4. Zetrzyj banany i dodaj je do mieszkanki z siemieniem lnianym. Połącz te składniki z mieszanką z daktylami, olejem oraz mlekiem kokosowym.
  5. Do mokrych składników dodaj płatki kokosową oraz mąkę owsianą. Następnie wszystko dokładnie wymieszaj.
  6. Przygotuj dużą formę na ciasto i nasmaruj ją odrobiną oleju. Mieszaninę przelej do formy i piecz w rozgrzanym piekarniku przez 50 minut. Po tym czasie wyjmij ciasto z foremki i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.
  7. Jeśli chcemy, aby piernik był świeży i smaczny przez kilka dni, warto przechowywać go w lodówce, w pojemniku na ciasto. Piernik przechowywany w ten sposób zachowuje swój smak nawet przez tydzień.