Amerykańskie ciasto dyniowe
Proste w wykonaniu.
Kruche ciasto jak na szarlotkę. Farsz dyniowy :
- 1 i 1/4 szklanki dyni,
- 2 całe jajka,
- pół szklanki cukru (kto woli słodsze to trochę więcej),
- szklanka mleka skondensowanego,
- łyżeczka cynamonu,
- pół łyżeczki imbiru,
- 1/4 łyżeczki zmielonych goździków,
- pół łyżeczki soli.
Przygotowanie:
Ciasto wyłożyć w formie, wygniatając brzeg ok. 1 centymetra. Wszystkie składniki farszu oprócz mleka ubić mikserem do puszystości. Na końcu wlać mleko i jeszcze ubijać trochę. Farsz wylać na przygotowane ciasto i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec na złoty kolor. Wystudzić aż farsz będzie miał konsystencję gęstego budyniu.