Amerykańskie ciasto dyniowe na Święto Dziękczynienia
6 milionów indyków trafi w czwartek na Amerykańskie stoły. Choć Boże Narodzenie dopiero za miesiąc, wszyscy Amerykanie już dziś zasiądą do obfitego, świątecznego stołu. Będą świętować Dzień Dziękczynienia, czyli tzw. "Thanksgivig Day", zajadając się indykiem i ciastem dyniowym.

Składniki:
- 30 dag mąki pszennej
- 20 dag masła
- 2 żółtka
- 2 jajka
- 0,5 szklanki brązowego cukru
- cukier puder
- 1 dynia
- sok z jednej cytryny
- 250 ml skondensowanego mleka
- przyprawy (cynamon, goździki, gałka muszkatołowa)
- sól
Przygotowanie:
Ciasto dyniowe należy rozpocząć od przygotowania kruchego ciasta. Mąkę mieszamy z zimnym masłem oraz dwoma żółtkami. Stopniowo dodajemy odrobinę cukru pudru. Mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji. Z ciasta formujemy kulę, zawijamy ją w folię spożywczą i pozostawiamy w lodówce.
W tym czasie przygotujemy nadzienie. Dynię wydrążamy i dzielimy na mniejsze kawałki. Skrapiamy miąższ sokiem z cytryny, a następnie wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy nie dłużej niż pół godziny. Następnie studzimy i obieramy ze skórki. Obrane kawałki dyni kroimy i przy pomocy blendera zamieniamy w puree. Do dyniowej masy dodajemy stopniowo dwa jajka, skondensowane mleko i brązowy cukier. Wszystko mieszamy aż do uzyskania gładkiej masy. Następnie doprawiamy przyprawami: goździkami, cynamonem i gałką muszkatołową. Zagęszczamy całość łyżką mąki i dodajemy szczyptę soli.
Wyciągamy ciasto z lodówki i rozwałkowujemy na owalny placek. Następnie ciasto umieszczamy w natłuszczonej formie. Na ciasto wylewamy dyniową masę i pozostawiamy na 10 minut w piekarniku nagrzanym do 230 stopni. Następnie zmniejszamy temperaturę do 170 stopni i pieczemy ok. pół godziny.