Amerykańskie naleśniki z bananami
Na obiad, na deser, a może na śniadanie? Naleśniki w amerykańskim stylu smakują dobrze o każdej porze!
Składniki:
- 3 jajka
- 2 szkl. mleka
- 1 i 1/3 szkl. mąki pszennej
- 2 op. serka waniliowego homogenizowanego
- 10 dag gorzkiej czekolady
- 3 łyżki kakao
- 2 banany
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki cukru
- 2 łyżki soku wyciśniętego z cytryny
- 3 łyżki klarowanego masła do smażenia
Przygotowanie:
Jajka wymieszaj ze szklanką mleka oraz mąką. Ciasto odstaw pod przykryciem na 20 minut. Czekoladę drobno posiekaj, zagotuj z 1/2 szkl. mleka. Resztę mleka wymieszaj z kakao, mąką ziemniaczaną oraz cukrem. Wlej do gotującego się mleka z czekoladą. Sos zagotuj i wystudź.
Na małej patelni rozgrzewaj porcje klarowanego masła. Wylewaj porcje ciasta. Smaż niewielkie naleśniki. Banany obierz, pokrój w plasterki. Skrop sokiem z cytryny. Naleśniki przełóż serkiem i bananami. Podawaj z przygotowanym sosem czekoladowym.