Amla, czyli indyjski agrest i jego cenne właściwości
Dobroczynny wpływ amli, czyli indyjskiego agrestu na zdrowie doceniono już setki lat temu. Ze względu na liczne właściwości stosowany jest jako środek wspomagający leczenie wielu chorób. Nie tylko wzmacnia wątrobę, płuca i serce, równoważy ilość kwasu żołądkowego, wspomaga prawidłowe funkcjonowanie mózgu i eliminuje z organizmu toksyny, ale jednocześnie zwiększa płodność i rozbudowuje masę mięśniową, co jest szczególnie ważne dla osób, które regularnie zaglądają na siłownię. Jakich jeszcze korzyści dostarcza amla?
Pochodzenie amli
Amla pochodzi z Azji Południowej, a najczęściej można ją spotkać w Indiach, gdzie jest uważana za święte drzewo. Lekko kwaśne w smaku owoce stanowią doskonałe źródło witamin i minerałów: między innymi witaminy C i B complex oraz wapnia, fosforu, żelaza i beta-karotenu. Jako silny przeciwutleniacz amla jest jednocześnie bardzo skutecznym narzędziem w walce z wolnymi rodnikami, które uszkadzają komórki.
Wspomaga wzrok
Sok z amli połączony z miodem bardzo korzystnie wpływa na wzrok. Przeprowadzone badania wykazały, że ze względu na imponującą zawartość karotenu wspomaga leczenie krótkowzroczności i zaćmy oraz zmniejsza napięcie wewnątrzgałkowe, a dzięki zawartości witaminy A zmniejsza zwyrodnienie plamki żółtej oraz hamuje postęp ślepoty.
Wchłanianie wapnia
Wapń jest podstawowym składnikiem naszych kości, zębów oraz paznokci, a także zapewnia mocne i lśniące włosy. Dlatego osoby, którym zależy na uzupełnieniu witamin i minerałów, powinny sięgnąć po indyjski agrest.
Skurcze menstruacyjne
Niektóre witaminy i minerały zawarte w agreście Amla są bardzo przydatne w redukowaniu uporczywych skurczy menstruacyjnych. Niektóre kobiety twierdzą, że to właśnie dzięki jedzeniu owoców amli przestały im dokuczać bolesne miesiączki.
Cukrzyca
Agrest zawiera chrom, który ma wartości terapeutyczne dla wielu pacjentów cierpiących na cukrzycę. Stymuluje między innymi wyizolowaną grupę komórek, które wydzielają insulinę, a tym samym zmniejszają poziom cukru we krwi u chorych na cukrzycę. Ponadto utrzymują zrównoważony poziom cukru, który jest bezpieczny dla naszego życia. Obecny w agreście chrom minimalizuje również ilość złego cholesterolu we krwi.
Korzystny wpływ amli na układ moczowy
Indyjski agrest jest świetnym rozwiązaniem dla osób, które mają problem z układem moczowym. Regularne jedzenie owoców zwiększy częstotliwość oddawania moczu, wyeliminuje niepożądany poziom toksyn oraz nadmiar wody i soli, a w długofalowej perspektywie zapobiegnie zakażeniom dróg moczowych i infekcjom oraz utrzyma w zdrowiu nerki.
Trawienie
Amla, podobnie jak większość owoców, jest bogata w błonnik, który pomaga skutecznie przedostać się pokarmowi przez nasz układ trawienny, utrzymując przy tym regularność wypróżnień. Zmniejsza to szansę na pojawienie się zaparć oraz biegunki. Błonnik stymuluje również wydzielanie soków żołądkowych, które skutecznie ułatwiają trawienie, przyspieszają cały proces oraz wspomagają wchłanianie składników odżywczych z pożywienia. Brak zaparć może uchronić nas od rożnych zaburzeń żołądkowo-jelitowych, a nawet od nowotworu jelita grubego.
Choroby serca
Indyjski agrest ma wiele zalet, które wpływają na całe nasze ciało, również na serce. Zmniejszając poziom złego cholesterolu, możemy znacznie zminimalizować ryzyko zachorowania na miażdżycę, pozostałe choroby związane z układem sercowo-naczyniowym oraz wystąpienia udaru mózgu czy też zawału serca. Dodatkowo żelazo sprzyja tworzeniu nowych czerwonych krwinek, zwiększając krążenie oraz dotleniając cały organizm.
Infekcja
Ze względu na swoje przeciwbakteryjne właściwości indyjski agrest jest w stanie uchronić organizm przed zakażeniem oraz poprawić zdolność do obrony przed drobnoustrojami. Oprócz tego jest genialnym źródłem witaminy C, która słynie z imponujących zdolności antyoksydacyjnych oraz stymulujących układ odpornościowy. Amla zwiększa też ilość krwinek w organizmie, które są główną linią obrony podczas ataku drobnoustrojów.
Biegunka
Ze względu na swoje właściwości, agrest jest jednym z najlepszych sposobów na pozbycie się biegunki. Zapewnia ulgę oraz łagodzi ból brzucha. Jednocześnie pomaga usunąć wszelakie szkodliwe substancje, które mogą powodować dyskomfort oraz samą chorobę.
Wspomaga apetyt
Spożywanie indyjskiego agrestu z dodatkiem miodu przed posiłkiem poprawia apetyt. Pomaga także utrzymać odpowiednią równowagę, dzięki czemu nie przybędzie nam zbędnych kilogramów.
Anti-age
Dzięki swoim przeciwutleniającym właściwościom Indyjski agrest pomaga zmniejszyć ilość wolnych rodników, które są bezpośrednio związane z powstaniem pierwszych oznak starzenia, takich jak zmarszczki oraz plamy starcze.
Inne właściwości amli
Świeży owoc agrestu indyjskiego zawiera więcej niż 80% wody, białko, węglowodany oraz błonnik. Często jest również stosowany jako lekarstwo na gorączkę, zaburzenia wątroby, niestrawność, niedokrwistość, zaburzenia układu moczowego, choroby układu oddechowego, żołądka i choroby układu krążenia. Jednocześnie obniża poziom cholesterolu, zwiększa produkcję czerwonych krwinek, wzmacnia zęby i paznokcie oraz wspomaga pracę mózgu.