Ananas w marynacie
Idealny dodatek na grilla.
Sposób przygotowania
Do garnka wlej po 1/4 szkl. sosu worcester oraz miodu (ew. syropu klonowego). Dodaj 1/4 kostki masła i 1/4 szkl. brązowego cukru. Potem dolej 1/4 szkl. rumu. Całość doprowadź do wrzenia, zmniejsz płomień i gotuj ok. 10 minut, aż marynata zacznie lekko gęstnieć. Wtedy zdejmij ją z ognia i odłóż do wystudzenia. Oczyść 1 świeży ananas. Ew. obierz go ze skórki. Potnij na 8 cząstek. Wytnij twardy środek. Ruszt posmaruj cienko oliwą, mocno go rozgrzej. Kawałki ananasa posmaruj przygotowaną marynatą ze wszystkich stron. Ułóż je na grillu. Piecz przez 5 minut, od czasu do czasu obracając. Gotowy deser od razu podawaj.