Anioł w koszulce

Z truskawkami.

Smacznego
Smacznego123RF/PICSEL

Ciasto:

- 12 dag mąki,
- 15 dag cukru pudru,
- 10 białek,
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 22 dag cukru,
- łyżeczka zapachu waniliowego;

Dekoracja:

- 25 dag truskawek,
- 250 ml soku truskawkowego,
- 2 mąki ziemniaczanej,
- 10 dag śmietanki kremówki,
- łyżka cukru,
- łyżeczka cukru waniliowego Przygotowanie: 1. W dużej misce białka ubij na sztywną pianę z dodatkiem cukru pudru. Domieszaj proszek do pieczenia i dalej ubijaj dosypując cukier. Kiedy cukier się rozpuści a pina stanie się śnieżnobiała i szklista. Dodaj zapach waniliowy. Mieszając porcjami dosypuj mąkę. Ciasto umieść w natłuszczonej, oprószonej mąką formie z kominem. Piecz 45 minut w temperaturze 180 st. C. Gotowe ciasto powinno być złote i przy lekkim naciśnięciu elastyczne. Ostudź, wyjmij z formy.
2. Oczyszczone truskawki pokrój w plasterki. Sok truskawkowy wymieszaj z mąką ziemniaczaną i cukrem. Mieszając podgrzewaj na małym ogniu aż zgęstniej. Tą masą polewaj wierzch i brzegi ciasta, dekoracyjnie dolepiając plasterki truskawek. Ostudź. Śmietankę ubij na sztywno z cukrem waniliowym. Umieść w szprycy wyciśnij na ciasto dekorując brzeg.
Czas przygotowania 60 minut