Anioł w koszulce
Z truskawkami.

Składniki na 12 porcji:
Ciasto:
- 12 dag mąki, - 15 dag cukru pudru, - 10 białek, - 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, - 22 dag cukru, - łyżeczka zapachu waniliowego;
Dekoracja:
- 25 dag truskawek, - 250 ml soku truskawkowego, - 2 mąki ziemniaczanej, - 10 dag śmietanki kremówki, - łyżka cukru, - łyżeczka cukru waniliowego Przygotowanie: 1. W dużej misce białka ubij na sztywną pianę z dodatkiem cukru pudru. Domieszaj proszek do pieczenia i dalej ubijaj dosypując cukier. Kiedy cukier się rozpuści a pina stanie się śnieżnobiała i szklista. Dodaj zapach waniliowy. Mieszając porcjami dosypuj mąkę. Ciasto umieść w natłuszczonej, oprószonej mąką formie z kominem. Piecz 45 minut w temperaturze 180 st. C. Gotowe ciasto powinno być złote i przy lekkim naciśnięciu elastyczne. Ostudź, wyjmij z formy. 2. Oczyszczone truskawki pokrój w plasterki. Sok truskawkowy wymieszaj z mąką ziemniaczaną i cukrem. Mieszając podgrzewaj na małym ogniu aż zgęstniej. Tą masą polewaj wierzch i brzegi ciasta, dekoracyjnie dolepiając plasterki truskawek. Ostudź. Śmietankę ubij na sztywno z cukrem waniliowym. Umieść w szprycy wyciśnij na ciasto dekorując brzeg. Czas przygotowania 60 minut