Anna Lewandowska proponuje bakłażana na lunch

"Moja dzisiejsza propozycja na lunch to bakłażan faszerowany komosą ryżową i porem z orzeszkami pinii" - oznajmia na profilu Anna Lewandowska. "Spróbujesz?" - zachęca żona naszego najlepszego piłkarza Roberta Lewandowskiego.

Nadziewane bakłażany
Nadziewane bakłażany123RF/PICSEL

Składniki potrzebne na dwie porcje: 2 bakłażany, 2 marchewki, por, ząbek czosnku, pół szklanki surowej komosy ryżowej, garść orzeszków pinii (lub pestek dyni), łyżka oleju kokosowego, pół pęczka koperku, szczypta soli morskiej, szczypta pieprzu czarnego i majeranku.

Sposób przygotowania: "Bakłażany dokładnie umyłam, osuszyłam ręcznikiem, przekroiłam wzdłuż i wydrążyłam środek. Ugotowałam komosę ryżową w lekko osolonej wodzie. Marchewkę starłam na tarce, na małych oczkach. Pokroiłam por na talarki" - opisuje Anna Lewandowska.

"W miseczce wymieszałam wszystkie składniki farszu: środek bakłażana, marchewkę, komosę, por, drobno posiekany czosnek i koperek, olej kokosowy oraz przyprawy. Wypełniłam nim bakłażan i piekłam ok. 25 minut w 200 st." - kończy trenerka. (PAP Life)

autor: Zbigniew Krzyżanowski

PAP life
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas