Reklama

Reklama

Antybiotyki z warzywniaka

Choć w sklepach o tej porze roku znajdziemy mniejsze ilości warzyw i owoców niż latem, nie brak innych produktów, które sprawią, że jadłospis maluszka będzie zdrowy i urozmaicony.

Antybiotyki z warzywniaka

Cebula i czosnek są znane ze swojego antybakteryjnego oraz antywirusowego działania. Najskuteczniej chronią przed infekcjami (i pomagają się z nich wykurować) w postaci surowej.

Reklama

Dlatego maluchom po 1. roku należy wkrajać niewielkie ilości cebuli do surówek, np. z pomidora czy ogórka kiszonego.

Z kolei czosnek warto zmiażdżyć i przygotować z niego dla dziecka masełko czosnkowe, idealne np. do grzanek.

Ważne pieczywo

Pieczywo to jedno ze źródeł węglowodanów złożonych, które dostarczają nam energii. Dlatego najlepiej, by brzdąc po 1. roku dostawał kromkę chleba 2-3 razy dziennie.

Biała bułka jest najlepsza na początek, ale po 2. roku brzdąc powinien już jadać także np. chleb razowy, graham czy pszenno-żytni.

Dowiedz się więcej na temat: dieta dziecka

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje