Anyżowe knedle
Węgierki na stół!
Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 50 dag tłustego twarogu
- 2-3 szkl. mąki
- 1 jajko
- 24 duże śliwki (np. węgierki, uleny)
- 1/4 łyżeczki mielonego anyżu
- 4 łyżki masła
- 1 szkl. mielonych migdałów
Przygotowanie:
1. Ziemniaki obierz, umyj, gotuj 20 min w posolonej wodzie. Następnie odcedź, przeciśnij przez praskę. Odłóż do wystudzenia. Wydryluj śliwki.
2. Do zimnych ziemniaków dodaj twaróg i anyż. Wbij jajko. Wsyp 2 szkl. mąki. Zagnieć ciasto, w razie potrzeby (jeśli jest zbyt rzadkie) dosyp nieco więcej mąki.
3. Z ciasta uformuj 24 kulki. Spłaszcz je. Na każdym placuszku połóż śliwkę. Zlep brzegi ciasta i uformuj knedle. Porcjami wkładaj je do posolonego wrzątku. Gotuj około minuty od momentu wypłynięcia (w sumie ok. 10 minut). Wyjmij łyżką cedzakową. Masło stop, polej nim knedle i obtocz je w mielonych migdałach.