Kompot ze śliwek na trawienie. Przepis naszych babć w nowoczesnej wersji

Anna Gburek

Kompot ze śliwek przyspiesza trawienie i proces odchudzania
Kompot ze śliwek przyspiesza trawienie i proces odchudzaniaCanva ProINTERIA.PL

Dlaczego warto pić kompot ze śliwek?

  • witamina A - pozytywnie oddziałuje na wzrok, stymuluje wytwarzanie kolagenu i elastyny, dzięki czemu niweluje pierwsze oznaki starzenia się skóry,
  • witamina C - poprawia odporność, uszczelnia naczynia krwionośne,
  • witamina E - jest silnym przeciwutleniaczem,
  • witamina K - poprawia krzepniecie krwi,
  • witaminy z grupy B - pozytywnie wpływają na układ nerwowy.

Zobacz również:

    Przepis na lekki kompot śliwkowy wspierający trawienie

    • śliwki np. słodkie węgierki - 1 kg,
    • woda - do gotowania.

    Zobacz również:

      Jak i kiedy pić kompot śliwkowy, by wspomagał trawienie?

      Kompot ze śliwek najlepiej smakuje zimą
      Kompot ze śliwek najlepiej smakuje zimą123RF/PICSEL
      • Szklanka kompotu wypita na czczo po przebudzeniu przyspieszy wypróżnianie. Pod tym względem może zadziałać lepiej niż kawa.
      • Kompot wypity po ciężkim posiłku pomoże w trawieniu. Dzięki niemu pozbędziesz się uczucia ciężkości i zniwelujesz wzdęcia czy gazy.
      • Jeśli zależy ci na orzeźwieniu, trzymaj kompot w lodówce i pij na zimno. Jeśli chcesz pobudzić trawienie na czczo po przebudzeniu - lepiej delikatnie go podgrzej.
      • Aby wzmocnić działanie śliwek, możesz do kompotu dodać przyprawy przyspieszające metabolizm takie jak goździki, kardamon, cynamon, imbir.
      • Do kompotu ze śliwek nie dodawaj cukru, który może zaburzać trawienie, powodować wzdęcia i biegunki.

      Zobacz również:

      "Ewa gotuje": Wege kapuśniakPolsat