Apetyczna "pomidorówka"
Można by jeść ją codziennie!

Składniki
- ćwiartka kurczaka
- 2 litry wody
- 1 łyżeczki soli
- 1 duża marchewka
- 1 pietruszka
- kawałeczek pora
- plasterek selera
- 200 g koncentratu pomidorowego
- 250 ml śmietany 12 proc.
- pieprz
Sposób przygotowania
Mięso opłukać, włożyć do garnka, dodać szczyptę soli, zalać zimną wodą i zaparzyć gorącą wodą. Następnie wylać wodę, dodać zimną, posolić i zagotować na większym ogniu.
W międzyczasie usunąć z powierzchni "szumowiny".
Zmniejszyć ogień do minimum i gotować na małym ogniu przez około 1/2 godziny. Dodać obraną włoszczyznę i gotować przez następne 25 minut.
Wyjąć mięso z wywaru, dodać pomidory, dokładnie wymieszać i zagotować.
Potem dołożyć przecier wedle uznania.
Zmniejszyć ogień i stopniowo dodawać śmietanę - wcześniej rozpuścić w gorącej wodzie. Całość delikatnie podgrzać. Doprawić do smaku pieprzem.