Reklama

Reklama

Apetyczna "pomidorówka"

Można by jeść ją codziennie!

Składniki

  • ćwiartka kurczaka
  • 2 litry wody
  • 1 łyżeczki soli
  • 1 duża marchewka
  • 1 pietruszka
  • kawałeczek pora
  • plasterek selera
  • 200 g koncentratu pomidorowego
  • 250 ml śmietany 12 proc.
  • pieprz

Sposób przygotowania

Mięso opłukać, włożyć do garnka, dodać szczyptę soli, zalać zimną wodą i zaparzyć gorącą wodą. Następnie wylać wodę, dodać zimną, posolić i zagotować na większym ogniu.

Reklama

W międzyczasie usunąć z powierzchni "szumowiny". 

Zmniejszyć ogień do minimum i gotować na małym ogniu przez około 1/2 godziny. Dodać obraną włoszczyznę i gotować przez następne 25 minut.

Wyjąć mięso z wywaru, dodać pomidory, dokładnie wymieszać i zagotować. 

Potem dołożyć przecier wedle uznania.

Zmniejszyć ogień i stopniowo dodawać śmietanę - wcześniej rozpuścić w gorącej wodzie. Całość delikatnie podgrzać. Doprawić do smaku pieprzem.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje