Nie może jej zabraknąć na wielkanocnym stole. Aromatyczny dodatek przygotujesz w kilka minut

Natalia Jabłońska

Natalia Jabłońska

Ćwikła często gości na wielkanocnym stole. Zawarty w niej chrzan pomoże w sprawnym trawieniu
Ćwikła często gości na wielkanocnym stole. Zawarty w niej chrzan pomoże w sprawnym trawieniu123RF/PICSEL

Dlaczego warto jeść ćwikłę z chrzanem? To prawdziwa skarbnica zdrowia

Jak przygotować domową ćwikłę? Szybki i prosty przepis

  • 1 kg buraków,
  • 2-3 łyżki startego chrzanu,
  • płaska łyżka soli,
  • łyżeczka cukru,
  • pół szklanki octu,
  • 1/3 szklanki wody.
  1. Umyte i obrane buraki zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
  2. Dodaj do nich starty chrzan.
  3. W osobnym naczyniu wymieszaj wodę, ocet, sól i cukier.
  4. Zalej buraki marynatą i dokładnie wymieszaj.
  5. Odstaw ćwikłę na kilka godzin, aby
Pasta z buraków na kanapce
Przygotowanie ćwikły jest bardzo proste i zajmie nam dosłownie kilkanaście minut 123RF/PICSEL

Ćwikła do słoików - jak ją przechowywać? Dzięki temu wytrzyma nawet rok

"Ewa gotuje": Sałatka z buraków i paprykiPolsat
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?