Reklama

Reklama

Arabska sałatka

Kuchnia arabska na stałe zagościła na naszych stołach. Polska rozkochała się w kebabach, ale to niejedyne danie godne uwagi. W tym przepisie poczujesz smaki niesamowicie aromatycznego Maroka. Danie jest po prostu proste i pyszne!

Składniki

  • 1 szklanka kuskusu
  • 2 pomidory
  • 2 szalotki
  • pęczek mięty
  • pęczek kolendry
  • zielony ogórek
  • 1 cytryna
  • sól i świeżo mielony pieprz
  • oliwa z pierwszego tłoczenia

Sposób przygotowania:

Kaszę kuskus przygotuj zgodnie z zaleceniami na opakowaniu. Obierz ogórka i usuń gniazda nasienne. Następnie posiekaj w drobną kostkę. Pomidory sparz we wrzątku, pokrój na ćwiartki i również usuń gniazda nasienne. Pokrój w drobną kostkę. Szalotkę również posiekaj. Zioła dokładnie umyj i osusz za pomocą papierowego ręcznika. Następnie poszatkuj.

Reklama

W misce połącz ze sobą wszystkie składniki z oliwą oraz sokiem z połowy cytryny. Jeżeli chcesz, aby sałatka była bardziej cytrusowa, otrzyj na tarce skórkę ze sparzonej cytryny. Pamiętaj, aby nie ścierać białej części, ponieważ jest gorzka. Dopraw solą oraz pieprzem, starannie wymieszaj.

Sprytna rada

Kolendrę siekaj i dodawaj do potrawy na końcu. Listki kolendry są niezwykle delikatne, szybko tracą sprężystość i świeżość.

Przepis pochodzi z książki "Sprytne gotowanie":

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje