Arancini - włoski przysmak

Te pyszne kuleczki ryżowe bez trudu przygotujesz w domu. Z dodatkiem mięsnego sosu stanowią smaczne i popularne we Włoszech danie.

Arancini
Arancini 123RF/PICSEL

Sposób przygotowania

Ryż biały ugotuj na miękko, dodaj szczyptę soli i odrobinę szafranu.

Na rozgrzanej wysokiej patelni usmaż rozdrobnione mięso mielone, dodaj sos pomidorowy z kartonika i groszek do smaku. Zredukuj sos poprzez odparowanie. Sos Ragu będzie gotowy, gdy wszystkie składniki się ładnie wymieszają.

Na ucięty kawałek folii spożywczej nałóż łyżkę stołową ryżu. Rozprowadź cienką warstwę na folii i nałóż łyżkę farszu, starając się zachować proporcje: mało ryżu, dużo farszu.

Dodaj jeszcze starty ser i nałóż kolejną porcję ryżu. Owiń wszystko tworząc kulkę. Weź w dłonie i staraj się ją ściskać zmniejszając lekko objętość - farsz nie może wypłynąć.

Po uformowaniu delikatnie rozwiń z folii i obtocz kolejno: jajkiem, mąką oraz tartą bułką.

Kulki wrzuć do rozgrzanego oleju w garnku, by arancini były zatopione minimum do połowy. Obracaj je, aż nabiorą pięknego złocistego koloru ze wszystkich stron.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas