Arbuz i jego cenne właściwości

Nic tak skutecznie nie oczyszcza organizmu w letnie dni jak świeży kawałek arbuza. Czy wiesz, że ten smakowity, soczysty owoc działa rewelacyjnie na nasze nerki, jelita i drogi moczowe? Zdrowotne właściwości wykazują też jego pestki. Sporządzana na ich bazie herbatka złagodzi dolegliwości towarzyszące kamieniom nerkowym oraz stanom zapalnym układu moczowego.

article cover
©123RF/PICSEL

Właściwości arbuza

©123RF/PICSEL

Arbuz (Citrullus vulgaris) zawiera niewielką ilość kalorii, ale jednocześnie ma wysoki indeks glikemiczny. Ta cecha sprawia, że zawarty w nim cukier szybko przedostaje się do krwi i choćby dlatego nie wolno jeść go w przesadnie dużych ilościach. Ograniczenie dotyczy zwłaszcza osób cierpiących na cukrzycę. Warto pamiętać, że w sezonie zdarzają się też zatrucia spowodowane tym owocem, zwłaszcza gdy sięgamy po niego w momencie, gdy przestaje być już zdatny do spożycia.

Oczyszczanie organizmu

Być może mało osób o tym wie, ale arbuz to wyjątkowo skuteczna i jednocześnie naturalna metoda na oczyszczanie organizmu. Kurację detoksykacyjną wzmacnia też towarzystwo melona. Włączenie tych dwóch owoców nie tylko sprawi, że nasze nerki będą funkcjonować znakomicie, ale też pozbędziemy się nadmiaru soli, skutecznie usprawnimy pracę jelit oraz naczyń krwionośnych i zachowamy odpowiednie pH krwi.

Właściwości pestek arbuza:

©123RF/PICSEL

Pestki arbuza są bogate w włókna, dzięki czemu mogą wpływać korzystnie na pracę przewodu pokarmowego. Pomagają też pozbyć się pasożytów z jelit i łagodzą stany zapalne i obrzęki. Pestki zawierają substancje, które działają przeciwzapalnie i rozszerzają naczynia krwionośne. Zaleca się ich spożywanie dla wzmocnienia serca i struktury mięśniowej, a także mężczyznom dla zwiększenia libido i potencji.

Pestki arbuza na dolegliwości dróg moczowych

Herbata z pestek arbuza jest doskonałym napojem leczniczym, który łagodzi dolegliwości układu moczowego. Usuwa kamienie nerkowe, oczyszcza nerki i pęcherz moczowy.

Sposób przyrządzenia herbaty z pestek arbuza:

©123RF/PICSEL

Do dużego naczynia wlewamy 2 litry wody i 4 łyżeczki zmielonych nasion arbuza. Gotujemy przez 15 minut. Herbatę należy pić przez dwa dni. Kurację powtarzamy co kilka tygodni. Przynosi niezwykłe rezultaty.

Pestki arbuza dla pacjentów zakażonych bakteriami e-coli

Potrzebujemy około 40 pestek arbuza, świeżych lub suszonych. Zgniatamy je, a następnie zalewamy litrem wody. Gotujemy przez 10 minut, po czym pozostawiamy do wystudzenia, a na koniec wstawiamy do lodówki. Preparat pijemy codziennie przez kilka miesięcy - aż do pozbycia się bakterii.

Przekąska

Pestki arbuza mogą być także z powodzeniem wykorzystywane jako przekąska. Jak je przygotować? Myjemy pestki i suszymy na słońcu, a następnie pieczemy w piekarniku przez 20 minut. Przed podaniem posypujemy solą.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas