Arbuz jako orzeźwiający poncz i...
Arbuza można wykorzystać na wiele sposobów, zarówno jako ciekawy dodatek do sałatki, słodką przekąskę lub orzeźwiający poncz.
Jak przygotować sałatkę?
1/3 miąższu z arbuza pokrój w kostkę, przełóż do salaterki. Dodaj kilka kostek sera feta, posyp 2 łyżkami posiekanej świeżej mięty. Polej sosem z 4 łyżek soku cytrynowego i 2 łyżek płynnego miodu. Posyp świeżo zmielonym pieprzem. Mocno schłodź. Sałatka jest już gotowa do jedzenia!
Orzeźwiający poncz
Przygotowanie: Odetnij górną część arbuza i wydrąż miąższ. 2/3 miąższu zmiksuj. Włóż mus do wydrążonej skorupy arbuza, wlej pół butelki białego musującego półsłodkiego wina.
Dodaj kilka kostek lodu i resztę pokrojonego miąższu. Wymieszaj, taki poncz będzie idealny na letnie przyjęcia!
Polecamy również fantastyczny przepisy z arbuzem w roli głównej!