Aromatyczne ciasto dyniowo-owocowe

Łatwe w wykonaniu, doskonałe w smaku.

Składniki:

  • 250 g masła
  • szklanka cukru pudru
  • 2 jajka
  • łyżeczka esencji waniliowej
  • szklanka ugotowanej  i rozdrobnionej dyni
  • 2 szklanki mąki
  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 kg suszonych owoców

Reklama

Przygotowanie:

1. Ubij mikserem masło z cukrem na jednolitą kremową masę. Dodaj jajka, mąkę, proszek do pieczenia, esencję waniliową oraz szklankę wcześniej ugotowanej i rozdrobnionej dyni. Na koniec dodaj miks suszonych owoców. Tak przygotowaną masę przełóż do tortownicy wyłożonej papierem.

2. Rozgrzej piekarnik do 180 st. C i wstaw do niego przygotowane ciasto. Piecz całość ok. godziny lub do momentu, kiedy drewniany patyczek włożony w ciasto po wyjęciu będzie suchy. Jeśli podczas pieczenia ciasto za wcześnie się przyrumieni, przykryj je folią.

3. Wyjmij gotowe ciasto. Dobrze je ostudź przed podaniem.

Dowiedz się więcej na temat: ciasto | proszek do pieczenia

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje