Aromatyczne ciasto dyniowo-owocowe

Łatwe w wykonaniu, doskonałe w smaku.

Ciasto możesz udekorować lukrem
Ciasto możesz udekorować lukrem123RF/PICSEL

Składniki:

  • 250 g masła
  • szklanka cukru pudru
  • 2 jajka
  • łyżeczka esencji waniliowej
  • szklanka ugotowanej  i rozdrobnionej dyni
  • 2 szklanki mąki
  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 kg suszonych owoców

Przygotowanie:

1. Ubij mikserem masło z cukrem na jednolitą kremową masę. Dodaj jajka, mąkę, proszek do pieczenia, esencję waniliową oraz szklankę wcześniej ugotowanej i rozdrobnionej dyni. Na koniec dodaj miks suszonych owoców. Tak przygotowaną masę przełóż do tortownicy wyłożonej papierem.

2. Rozgrzej piekarnik do 180 st. C i wstaw do niego przygotowane ciasto. Piecz całość ok. godziny lub do momentu, kiedy drewniany patyczek włożony w ciasto po wyjęciu będzie suchy. Jeśli podczas pieczenia ciasto za wcześnie się przyrumieni, przykryj je folią.

3. Wyjmij gotowe ciasto. Dobrze je ostudź przed podaniem.

Olivia
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas