Aromatyczne ciasto dyniowo-owocowe
Łatwe w wykonaniu, doskonałe w smaku.
Składniki:
- 250 g masła
- szklanka cukru pudru
- 2 jajka
- łyżeczka esencji waniliowej
- szklanka ugotowanej i rozdrobnionej dyni
- 2 szklanki mąki
- 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 kg suszonych owoców
Przygotowanie:
1. Ubij mikserem masło z cukrem na jednolitą kremową masę. Dodaj jajka, mąkę, proszek do pieczenia, esencję waniliową oraz szklankę wcześniej ugotowanej i rozdrobnionej dyni. Na koniec dodaj miks suszonych owoców. Tak przygotowaną masę przełóż do tortownicy wyłożonej papierem.
2. Rozgrzej piekarnik do 180 st. C i wstaw do niego przygotowane ciasto. Piecz całość ok. godziny lub do momentu, kiedy drewniany patyczek włożony w ciasto po wyjęciu będzie suchy. Jeśli podczas pieczenia ciasto za wcześnie się przyrumieni, przykryj je folią.
3. Wyjmij gotowe ciasto. Dobrze je ostudź przed podaniem.