Reklama

Aromatyczne kuleczki

Wegetariański przysmak.

Składniki - sałatka

  • 3/4 szkl. suchej cieciorki
  • 10 pomidorów suszonych z zalewy
  • 1 czerwona cebula
  • garść posiekanych świeżych ziół, np. bazylii, kolendry
  • mięty i tymianku lub 2 garści posiekanej natki pietruszki
  • 500 ml bulionu warzywnego

Składniki - sos

  • 3-4 łyżki oleju z pestek winogron
  • 2 łyżki soku z grejpfruta
  • 1 łyżeczka syropu klonowego
  • 1/2 łyżeczki curry lub mielonej kurkumy
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania

1. Dzień przed przygotowaniem sałatki przepłucz cieciorkę pod bieżącą wodą. Zalej ją zimną wodą i odstaw na cała noc. Następnego dnia odlej wodę. Podgrzej bulion - gdy zacznie wrzeć, zalej cieciorkę i gotuj na małym ogniu, aż zmięknie. 

2 .W tym czasie przygotuj sos: sok z grejpfruta, najlepiej świeżo wyciskany, zmiksuj z syropem klonowym, curry, szczyptą soli i pieprzu. Syrop klonowy możesz zastąpić niepełną łyżeczką miodu. Sok wymieszaj z olejem. Sos trzymaj w słoiczku, w lodówce, nawet przez 2-3 dni.

3. Odcedź ceciorkę i wymieszaj z 2/3 ilości sosu. Piekarnik rozgrzej do 170 st. Blaszkę wyłóż pergaminem wysyp cieciorkę. Piecz 8-10 minut. 

4. Pomidory osącz z zalewy i pokrój na paseczki. Cebulę obierz i posiekaj. Cieciorkę wyjmij z piekarnika i przesyp do miski. Wymieszaj z pomidorami, cebulką i ziołami. Resztę sosu podaj w małej miseczce. Podawaj od razu, by cieciorka nie wystygła. W wersji z mięsem, dodaj do sałatki pokrojoną, wędzoną szynkę z indyka. Sprawdzi się też rozdrobniony tuńczyk w sosie własnym. 

Reklama

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy