Gęś pieczona po staropolsku z nadzieniem z ziemniaków, jabłek i cebuli
Gęsina to jeden z najsmaczniejszych i najzdrowszych rodzajów mięsa. Szczególnie chętnie je się ją w Polsce jesienią, w okolicach 11. listopada. Oto jak można przygotować pyszną gęś.
Składniki:
- 1 gęś
- 500 g ziemniaków
- 3 cebule
- 2 jabłka
- 50 g masła
- Sól
- Pęczek natki pietruszki
- 4 łyżki majeranku
- Biały pieprz
Przygotowanie:
- Gęś natrzeć solą, pieprzem i 3 łyżkami majeranku. Odstawić w chłodne miejsce na czas przygotowania nadzienia.
- Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę i gotować w osolonym wrzątku do miękkości. Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na maśle, dodać pokrojoną natkę. Ziemniaki odcedzić i również dodać na patelnię, przesmażyć. Doprawić łyżką majeranku, solą i pieprzem. Dodać pokrojone w kostkę jabłka.
- Gęś napełnić nadzieniem i zaszyć lub spiąć wykałaczkami.
- Gęś ułożyć (grzbietem do góry) na blasze i piec w 200 st. C przez 3,5 godz.
- Po 20-30 minutach wlać 0,25 l wody. Po 1,5 h obrócić gęś i zmniejszyć temp. Do 175 st. C .
- Sos spod gęsi zlać, przecedzić i podawać z gęsią