Gęś pieczona po staropolsku z nadzieniem z ziemniaków, jabłek i cebuli

Natalia Jabłońska

Natalia Jabłońska

emptyLike
Lubię to
Lubię to
like
0
Super
relevant
0
Hahaha
haha
0
Szok
shock
0
Smutny
sad
0
Zły
angry
0
Lubię to
like
Super
relevant
332
Udostępnij
Jak przygotować gęś do pieczenia?
Jak przygotować gęś do pieczenia?123RF/PICSEL
  • 1 gęś
  • 500 g ziemniaków
  • 3  cebule
  • 2 jabłka
  • 50 g masła
  • Sól
  • Pęczek natki pietruszki
  • 4 łyżki majeranku
  • Biały pieprz
  1. Gęś natrzeć solą, pieprzem i 3 łyżkami majeranku. Odstawić w chłodne miejsce na czas przygotowania nadzienia.
  2. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę i gotować w osolonym wrzątku do miękkości. Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na maśle, dodać pokrojoną natkę. Ziemniaki odcedzić i również dodać na patelnię, przesmażyć. Doprawić łyżką majeranku, solą i pieprzem. Dodać pokrojone w kostkę jabłka.
  3. Gęś napełnić nadzieniem i zaszyć lub spiąć wykałaczkami.
  4. Gęś ułożyć (grzbietem do góry) na blasze i piec w 200 st. C przez 3,5 godz.
  5. Po 20-30 minutach wlać 0,25 l wody. Po 1,5 h obrócić gęś i zmniejszyć temp. Do 175 st. C .
  6. Sos spod gęsi zlać, przecedzić i podawać z gęsią
Video Player is loading.
Current Time 0:00
Duration -:-
Loaded: 0%
Stream Type LIVE
Remaining Time -:-
 
1x
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
      reklama
      dzięki reklamie oglądasz za darmo
      Jak zrobić strój na Halloween nie wydając majątku? Jola Czaja wie to najlepiej
      Jak zrobić strój na Halloween nie wydając majątku? Jola Czaja wie to najlepiejPolsatPolsat
      zdjęcie
      emptyLike
      Lubię to
      Lubię to
      like
      244
      Super
      relevant
      38
      Hahaha
      haha
      22
      Szok
      shock
      20
      Smutny
      sad
      3
      Zły
      angry
      5
      Lubię to
      like
      Super
      relevant
      332
      Udostępnij
      Oceń artykuł
      Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
      Przejdź na