Gęś pieczona po staropolsku z nadzieniem z ziemniaków, jabłek i cebuli

Gęsina to jeden z najsmaczniejszych i najzdrowszych rodzajów mięsa. Szczególnie chętnie je się ją w Polsce jesienią, w okolicach 11. listopada. Oto jak można przygotować pyszną gęś.

Gęś pieczona
Gęś pieczona123RF/PICSEL
  • 1 gęś
  • 500 g ziemniaków
  • 3  cebule
  • 2 jabłka
  • 50 g masła
  • Sól
  • Pęczek natki pietruszki
  • 4 łyżki majeranku
  • Biały pieprz

Przygotowanie:

Gęś natrzeć solą, pieprzem i 3 łyżkami majeranku. Odstawić w chłodne miejsce na czas przygotowania nadzienia.

Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę i gotować w osolonym wrzątku do miękkości. Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na maśle, dodać pokrojoną natkę. Ziemniaki odcedzić i również dodać na patelnię, przesmażyć. Doprawić łyżką majeranku, solą i pieprzem. Dodać pokrojone w kostkę jabłka.

Gęś napełnić nadzieniem i zaszyć lub spiąć wykałaczkami.

Gęś ułożyć (grzbietem do góry) na blasze i piec w 200 st. C przez 3,5 godz.

Po 20-30 minutach wlać 0,25 l wody. Po 1,5 h obrócić gęś i zmniejszyć temp. Do 175 st. C .

Sos spod gęsi zlać, przecedzić i podawać z gęsią

Jak zrobić strój na Halloween nie wydając majątku? Jola Czaja wie to najlepiejPolsat
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas