Porost islandzki wzmocni odporność i poprawi trawienie. Przygotujesz z niego smaczny napar

Kiedy warto sięgnąć po porost islandzki?
Kiedy warto sięgnąć po porost islandzki?123RF/PICSEL

Porost islandzki - właściwości. Od lat wykorzystywany w ziołolecznictwie

  • polisacharydy,
  • witaminy z grupy B,
  • kwas foliowy,
  • kwas glukuronowy,
  • sole mineralne (w tym jod, miedź, cynk).
  • działa przeciwzapalnie, przeciwwirusowo oraz antybakteryjnie,
  • wspomaga gojenie się ran i uszkodzonych tkanek,
  • wzmacnia układ odpornościowy w walce z infekcjami,
  • ma właściwości przeciwutleniające, co pomaga w zwalczaniu wolnych rodników, a tym samym spowalnia procesy starzenia,
  • reguluje pracę układu pokarmowego, wspomagając trawienie i przyswajanie składników odżywczych.

Kiedy warto sięgnąć po porost islandzki? Nie tylko podczas przeziębienia

Porost islandzki to gatunek grzyba, który wykazuje właściwości bakteriostatyczne, nawilżające, przeciwzapalne i antyoksydacyjne.
Porost islandzki to gatunek grzyba, który wykazuje właściwości bakteriostatyczne, nawilżające, przeciwzapalne i antyoksydacyjne.123RF/PICSEL

Jak stosować porost islandzki? Dostępny w wielu różnych postaciach

Kiedy zachować ostrożność? Te osoby powinny szczególnie uważać

Milena Rostkowska-Galant na “Biegu z Radością” rozmawia z Mikołajem RoznerskimPolsat