Porost islandzki wzmocni odporność i poprawi trawienie. Przygotujesz z niego smaczny napar

W sezonie jesiennym, kiedy pogoda sprzyja infekcjom i osłabieniu odporności, warto sięgnąć po naturalne metody wzmacniania organizmu. W przypadku przeziębienia i kaszlu świetnym wsparciem może okazać się porost islandzki, który słynie z właściwości przeciwzapalnych i regeneracyjnych. Jednak poprawa odporności to niejedyna zaleta spożywania tego porostu. Jakie właściwości ma porost islandzki i kiedy warto po niego sięgać?

Kiedy warto sięgnąć po porost islandzki?
Kiedy warto sięgnąć po porost islandzki?123RF/PICSEL

Porost islandzki - właściwości. Od lat wykorzystywany w ziołolecznictwie

Pomimo swojej specyficznej nazwy, porost islandzki (znany też jako płucnica islandzka) nie pochodzi wyłącznie z Islandii, choć tam jest szczególnie dobrze znany. Rośnie na kwaśnych, wilgotnych glebach w chłodnych regionach, w pobliżu lasów, wrzosowisk i mokradeł.

W XIX wieku odkryto, że porost islandzki ma wiele korzystnych właściwości zdrowotnych, co sprawiło, że zaczął być szeroko wykorzystywany w ziołolecznictwie. Jego właściwości lecznicze wynikają m.in. z obecności związków takich jak:

  • polisacharydy,
  • witaminy z grupy B,
  • kwas foliowy,
  • kwas glukuronowy,
  • sole mineralne (w tym jod, miedź, cynk).

Dzięki zawartości tych substancji porost islandzki:

  • działa przeciwzapalnie, przeciwwirusowo oraz antybakteryjnie,
  • wspomaga gojenie się ran i uszkodzonych tkanek,
  • wzmacnia układ odpornościowy w walce z infekcjami,
  • ma właściwości przeciwutleniające, co pomaga w zwalczaniu wolnych rodników, a tym samym spowalnia procesy starzenia,
  • reguluje pracę układu pokarmowego, wspomagając trawienie i przyswajanie składników odżywczych.

Kiedy warto sięgnąć po porost islandzki? Nie tylko podczas przeziębienia

Porost islandzki jest szczególnie polecany w leczeniu dolegliwości układu oddechowego. Jego działanie nawilżające i kojące na błony śluzowe sprawia, że skutecznie łagodzi kaszel, chrypkę, a także podrażnienia gardła i krtani. Często stosuje się go również przy zapaleniach oskrzeli, astmie, czy zapaleniach płuc. Syropy z porostem islandzkim, dostępne w aptekach, są popularnym środkiem na suchy kaszel, pomagając w odkrztuszaniu oraz likwidacji stanów zapalnych w drogach oddechowych.

Oprócz tego porost islandzki wspomaga pracę układu pokarmowego, przynosząc ulgę w stanach zapalnych żołądka i jelit. Działa też łagodząco na wymioty, zmniejsza objawy choroby lokomocyjnej i reguluje apetyt. W niektórych przypadkach jest stosowany jako wsparcie w leczeniu chorób tarczycy oraz w profilaktyce antynowotworowej.

Na uwagę zasługują także jego właściwości regeneracyjne - przyspiesza gojenie ran, oparzeń, łagodzi objawy łuszczycy oraz innych chorób skórnych, takich jak wrzody czy wysypki.

Porost islandzki to gatunek grzyba, który wykazuje właściwości bakteriostatyczne, nawilżające, przeciwzapalne i antyoksydacyjne.
Porost islandzki to gatunek grzyba, który wykazuje właściwości bakteriostatyczne, nawilżające, przeciwzapalne i antyoksydacyjne.123RF/PICSEL

Jak stosować porost islandzki? Dostępny w wielu różnych postaciach

Na rynku dostępne są różnorodne formy suplementów z porostem islandzkim. Najpopularniejsze są syropy na kaszel, które nawilżają gardło, ułatwiają odkrztuszanie i likwidują bakterie odpowiedzialne za infekcje. Z porostu islandzkiego możemy również zaparzyć domowy napar. 

Dla osób, które nie przepadają za płynnymi preparatami, dostępne są tabletki oraz pastylki do ssania, które pomagają łagodzić objawy podrażnionego gardła. To doskonałe rozwiązanie również dla palaczy, których śluzówki gardła są narażone na negatywne skutki działania dymu tytoniowego.

Kiedy zachować ostrożność? Te osoby powinny szczególnie uważać

Porost islandzki jest uważany za bezpieczny suplement, nie wywołuje reakcji alergicznych i nie jest toksyczny. W domowych warunkach można przygotować z niego napar, który sprawdzi się jako okład na skórne dolegliwości.

Niemniej jednak, osoby z chorobami autoimmunologicznymi, wrzodami żołądka czy przyjmujące leki przeciwzapalne powinny skonsultować się z lekarzem przed jego stosowaniem. Kobiety w ciąży również powinny zachować ostrożność i unikać jego spożywania bez porady specjalisty.

***

Źródło: Apteka Melissa

Milena Rostkowska-Galant na “Biegu z Radością” rozmawia z Mikołajem RoznerskimPolsat
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas