Aromatyczne przetwory

Morele i brzoskwinie w słoikach.

Brzoskwinie to doskonały materiał na pyszny dżem
Brzoskwinie to doskonały materiał na pyszny dżem 123RF/PICSEL

Dżem brzoskwiniowy z zielonym pieprzem

1. Umyj 1 i 1/3 kg brzoskwiń. Ponakłuwaj skórkę owoców. Włóż je do wrzątku. Po chwili wyjmij, obierz, usuń pestki.

2. Połowę miąższu zmiksuj, resztę pokrój. Pokrusz w moździerzu łyżeczkę zielonego pieprzu. Mus brzoskwiniowy wymieszaj z kawałkami owoców, pieprzem oraz sokiem i startą skórką z 1 limonki.

3. Wsyp 1 kg cukru żelującego (1:1). Zagotuj. Zmniejsz płomień. Gotuj jeszcze 3-4 minuty, ciągle mieszając. Gorący dżem przełóż do czystych słoików i szczelnie zakręć.

Morelowa konfitura z wanilią i goździkami

1. Do garnka włóż 1 kg wydrylowanych moreli. Zasyp 1 kg cukru. Odstaw na 2 godziny, by owoce puściły sok. Potem dodaj 1/4 łyżeczki mielonych goździków. Laskę wanilii rozetnij, zeskrob rdzeń. Obie części przyprawy włóż do składników w garnku.

2. Całość zagotuj i odstaw na 2 godziny. Po tym czasie ponownie postaw na ogniu. Smaż konfiturę ok. 10 minut. Czynność smażenia i studzenia powtarzaj 3-4 razy. Po ostatnim smażeniu wyjmij laskę wanilii. Gorącą masę przełóż do słoików, szczelnie zakręć.

Złocista marmolada z miodem i pomarańczą

1. Do garnka włóż po 80 dag wydrylowanych moreli i brzoskwiń. Dołóż po 1 szkl. miodu i cukru. Dodaj sok z pomarańczy oraz 1/4 łyżeczki startej skórki pomarańczowej.

2. Gotuj, mieszając, aż owoce się rozpadną i masa bardzo zgęstnieje. Wtedy przełóż ją do czystych słoików i mocno zakręć.

Naj
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas