Co zakisić oprócz ogórków i kapusty? Lista najsmaczniejszych warzyw
Szukasz pomysłu na smaczne i oryginalne kiszonki? Najbardziej popularne górki i kapusta to nie wszystko. Warto przygotować dodatkowo coś innego, by urozmaicić swoje przetwory. Co zatem można jeszcze przygotować? Podpowiadamy.

Spis treści:
Dlaczego warto jeść kiszonki?
Kiszonki są bezdyskusyjnie rewelacyjnym dodatkiem do obiadu, kanapek, sałatek czy przekąską. Poza smakiem oferują bowiem cały szereg dobroczynnych właściwości i korzystnie wpływają na zdrowie.
- Są źródłem wielu witamin: C, A, E, K, witamin z grupy B
- Zawierają potas, żelazo, wapń, magnez oraz cynk
- Wzbogacają mikrobiom jelitowy, przez co korzystnie wpływają na cały organizm i wspierają jego odporność
- Niektóre badania mówią, że kiszonki mogą wspomagać walkę z otyłością oraz zmniejszać ryzyko chorób układu krążenia
Dlaczego warto kisić warzywa samodzielnie?
Kiszonki warto lepiej przygotowywać w domu, aniżeli kupować w sklepie. Te zrobione samodzielnie będą jeszcze zdrowsze, bo bez dodatku różnego rodzaju konserwantów i ulepszaczy smaku, które nierzadko pojawiają się na etykietach tego typu produktów. Jeszcze lepiej, kiedy do kiszenia wykorzystamy warzywa z własnego ogródka lub ze sprawdzonych źródeł - wolne od pestycydów. Ponadto kisząc w domu, mamy wpływ na smak warzyw - możemy go modyfikować w zależności od potrzeb. Zabieg ten jest naprawdę prosty i nie wymaga szczególnych umiejętności kulinarnych.
Jakie warzywa można kisić? Ogórki i kapusta to nie wszystko
Polacy najczęściej kiszą ogórki i kapustę, ale zapominają, że produktów nadających się do tego jest przecież o wiele więcej. Jeśli w tym roku chcesz urozmaicić nieco swoje przetwory, polecamy zakisić również inne, nie mniej smaczne, a jakże zdrowe warzywa.

Co zatem jeszcze warto zakisić? Oto kilka przykładowych produktów.
- Papryka - kiszona smakuje wybornie. Należy jednak pilnować czasu kiszenia, aby nie była zbyt miękka.
- Kalafior - jeśli jeszcze nie jedliście go w wersji kiszonej, koniecznie spróbujcie. Stanowi doskonały dodatek do obiadu, sałatek oraz kanapek.
- Rzodkiewka - kiszona będzie idealną opcją dla fanów ostrych, wyrazistych smaków. Można ukisić ją w plasterkach lub w całości. Ożywi smak sałatek i innych potraw.
- Marchewka - kiszona marchewka to sposób na to, aby zatrzymać lato na dłużej. W tej wersji jest jeszcze zdrowsza i ma delikatny, słodkawy smak.
- Buraki - kiszone buraczki są nie tylko bardzo smaczne, ale też wykazują wszechstronne, pozytywne działanie na organizm. Będą doskonale komponować się z ziemniaczkami i mięsem. Możesz wykorzystać je również jako dodatek do sałatek.
- Cukinia - nie dość, że pyszna to jeszcze lekkostrawna i niskokaloryczna. Kiszoną cukinię możesz serwować do obiadu na zmianę z ogórkami. Domownicy będą zachwyceni.