Asure – turecki deser z bakaliami

Tradycyjne Asure jest bogate w składniki i duże ilości bakalii. Według legendy jego autorem jest biblijny Noe. To najbardziej popularny turecki deser, a sposobów jego podania jest wiele. Istnieją zwolennicy jedzenia go na ciepło, zaraz po ugotowaniu, ale są też tacy, którzy uwielbiają go spożywać na zimno, czekając aż deser zmieni się w formę puddingu. W tej potrawie najlepsze są smakowe eksperymenty, możemy dodawać lub zmniejszać ilości wybranych składników w zależności od naszych preferencji smakowych.

Asure – turecki deser z bakaliami
Asure – turecki deser z bakaliami materiały prasowemateriały prasowe

Składnik:

  • 500 g kaszy pęczak
  • 200 g ryżu
  • 100 g ciecierzycy z puszki
  • 100 g białej fasoli z puszki
  • 100 g suszonych moreli np. Bakalland
  • 100 g rodzynek sułtańskich
  • 100 g suszonych fig
  • 100 g orzechów laskowych
  • 100 g migdałów
  • 50 g cukru
  • 150 ml wody różanej
  • 1 owoc granatu
  • Kilka goździków
  • Łyżeczka cynamonu

Sposób przygotowania:

Kaszę dokładnie płuczemy i gotujemy przez ok. 10 minut. Następnie odlewamy wodę, ponownie zalewamy kaszę wrzątkiem i gotujemy do miękkości. Dodajemy cieciorkę, fasolę, wszystkie drobno posiekane suszone owoce, opłukany ryż, wodę różaną i cynamon. Gotujemy wszystko jeszcze przez ok. 15 minut. Następnie dodajemy cukier, orzechy i goździki. Mieszamy wszystko dokładnie i gotujemy jeszcze chwilę, aż składniki zmiękną.  Gotowy deser przelewamy do miseczek. Możemy jeść go na ciepło lub odstawić do wystygnięcia. Przed podaniem obficie posypujemy deser ulubionymi bakaliami, orzechami i owocami granatu. Dla złamania smaku możemy dodać odrobinę pieprzu.

Zmysłowe smaki: Tarta gruszkowo-migdałowaInteria.tv
materiały prasowe
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas