Asure – turecki deser z bakaliami
Tradycyjne Asure jest bogate w składniki i duże ilości bakalii. Według legendy jego autorem jest biblijny Noe. To najbardziej popularny turecki deser, a sposobów jego podania jest wiele. Istnieją zwolennicy jedzenia go na ciepło, zaraz po ugotowaniu, ale są też tacy, którzy uwielbiają go spożywać na zimno, czekając aż deser zmieni się w formę puddingu. W tej potrawie najlepsze są smakowe eksperymenty, możemy dodawać lub zmniejszać ilości wybranych składników w zależności od naszych preferencji smakowych.
Składnik:
- 500 g kaszy pęczak
- 200 g ryżu
- 100 g ciecierzycy z puszki
- 100 g białej fasoli z puszki
- 100 g suszonych moreli np. Bakalland
- 100 g rodzynek sułtańskich
- 100 g suszonych fig
- 100 g orzechów laskowych
- 100 g migdałów
- 50 g cukru
- 150 ml wody różanej
- 1 owoc granatu
- Kilka goździków
- Łyżeczka cynamonu
Sposób przygotowania:
Kaszę dokładnie płuczemy i gotujemy przez ok. 10 minut. Następnie odlewamy wodę, ponownie zalewamy kaszę wrzątkiem i gotujemy do miękkości. Dodajemy cieciorkę, fasolę, wszystkie drobno posiekane suszone owoce, opłukany ryż, wodę różaną i cynamon. Gotujemy wszystko jeszcze przez ok. 15 minut. Następnie dodajemy cukier, orzechy i goździki. Mieszamy wszystko dokładnie i gotujemy jeszcze chwilę, aż składniki zmiękną. Gotowy deser przelewamy do miseczek. Możemy jeść go na ciepło lub odstawić do wystygnięcia. Przed podaniem obficie posypujemy deser ulubionymi bakaliami, orzechami i owocami granatu. Dla złamania smaku możemy dodać odrobinę pieprzu.