Reklama

Reklama

Awokado: Jak wybrać idealne?

Awokado to ulubiony owoc wielu osób. Może stanowić dodatek do kanapek, sałatek oraz dipów. Znajdą się jednak osoby, które unikają awokado ze względu na to, że znalezienie odpowiednio dojrzałego nie raz stanowiło dla nich trudne zadanie. Podpowiadamy jak wybierać awokado, by stanowiło smaczny składnik wielu dań i przekąsek.

Jak wybrać idealne awokado?

Awokado zachwyca smakiem, jak jest odpowiednio dojrzałe. W innym przypadku możemy liczyć się z tym, że będzie za twarde oraz niesmaczne lub przejrzałe i nienadające się do spożycia. 

By wybrać w sklepie idealne awokado, najlepiej jest je lekko nacisnąć. Jeśli będzie miękkie, ale przy tym poczujemy lekki opór, to znak, że możemy je zjeść już tego samego dnia. 

Jeśli jednak okaże się zbyt twarde, koniecznie trzeba będzie poczekać jeszcze kilka dni. Zbyt miękkie awokado może oznaczać, że owoc w środku jest już popsuty. 

Jeśli zdecydowaliśmy się na odmianę Fuerte, to należy wiedzieć, że charakteryzuje się ona zieloną skórką. Występujące na niej plamki powinny być dla nas znakiem, że może być już zepsute. 

Awokado Hass ma natomiast fioletowo-czarną skórkę. Jeśli jest niedojrzałe, to jest ciemnozielone.

Czytaj więcej: 

Cukinia: Właściwości i zastosowanie

Orzechy włoskie: Właściwości i zastosowanie

Właściwości jagód goji

Zobacz także:

Reklama

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje