Reklama

Reklama

Awokado - kulinarna mała czarna

W modzie i żywieniu każdy rok przynosi nowe trendy. Co będzie spożywczą małą czarną, a co, podobnie jak dzwony, zagości jedynie sezonowo? Prym wciąż wiedzie awokado, nowością jest hawajska sałatka poke. Jedno jest pewne kolorem roku na wybiegu i talerzu jest zieleń.

Jeszcze kilka lat temu nikt nie słyszał o komosie ryżowej, dziś obok ryżu czy kasz stanowi ona jeden z najpopularniejszych dodatków. I tak każdy rok wyłania kolejne kulinarne trendy i produkty, które albo na dobre wpisują się w nasze codzienne menu, albo stają się jedynie kulinarną fanaberią i przemijającym trendem.

Reklama

Ten rok to zdecydowanie ukłon w stronę kuchni wege i wpływów orientalnych. Jak wynika z raportu przygotowanego przez UberEats w Stanach, kulinarną małą czarną bez wątpienia jest awokado, które obecne jest w kuchni już od kilku sezonów i jak wskazuje raport wciąż jest jednym z najmodniejszych produktów.

Z piedestału popularności spadł natomiast jarmuż. Jeszcze do niedawna podstawa sałatek i zielonych koktajli, dziś zajmujący pozycję ósmą w raporcie. Nowością natomiast, która zajmuje drugie miejsce jest hawajska sałatka na bazie surowych ryb, poke.

Kolejnym żywieniowym objawieniem jest fasolka edamame, czyli zielona fasolka sojowa. Znalazła się ona w pierwszej trójce produktów, o których będzie głośno w tym roku. W najmodniejszym, spożywczym koszyku tego sezonu znalazły się również: rzodkiew, ogórki, seler, wspomniany jarmuż, tofu, marchew, brokuły, szparagi, kasza bulgur, ciecierzyca, kapusta, kokos, brązowy ryż. Jak widać trendy żywieniowe nie uciekają daleko od tego, co dzieje się w modzie. Zarówno na wybiegach jak i na talerzach króluje zieleń, okrzyknięta przez Pantone kolorem roku.

Przełamaniem dla tej nieco surowej mody są wszelkiego rodzaju zupy i wywary - zatem warto rozsmakować się w zupie pho i przypomnieć sobie sprawdzony przepis na rosół. (PAP Life)


Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje