Najczęściej lądują w koszu na śmieci. Zrobisz z nich prozdrowotny napar
Sezon na polskie czereśnie w pełni, dzięki czemu ich zatrważające ceny na szczęście zaczęły spadać. Zajadając się tymi pysznymi owocami, warto pamiętać, że ich ogonki możemy wykorzystać do przygotowania prozdrowotnego naparu. Jak go zrobić i przy jakich dolegliwościach stosować?

Dlaczego warto jeść czereśnie?
Czereśnie to nie tylko smaczne, ale przede wszystkim bardzo zdrowe owoce, dlatego warto po nie sięgać zwłaszcza w szczycie sezonu, czyli na przełomie czerwca i lipca. Czereśnie to bardzo dobre źródło m.in. witamin z grupy B, witaminy C, beta-karotenu, żelaza, potasu, wapnia, jogu i magnezu.
Czereśnie o barwie ciemnoczerwonej zawierają w sobie najwięcej przeciwutleniaczy, czyli związków biorących udział w procesach związanych ze spowolnieniem starzenia się organizmu oraz zmniejszających ryzyko rozwinięcia się nowotworów.
Obecny w czereśniach związek roślinny z grupy flawonoidów o nazwie kwercetyna charakteryzuje się m.in. właściwościami przeciwzapalnymi, ponadto pomaga regulować poziom cholesterolu. Czereśnie to również bardzo dobre źródło błonnika, który wspiera pracę układu pokarmowego i zapobiega zaparciom.
Czereśnie zawierają melatoninę, dlatego po te owoce powinny sięgać osoby borykające się z problemem zasypiania i chcące zadbać o dobrej jakości sen. Choć czereśnie to bardzo słodkie owoce, posiadają niski indeks glikemiczny i są niskokaloryczne. W 100 g tych owoców znajduje się ok. 60 kcal.

Właściwości ogonków z czereśni
Napar z ogonków czereśni jest bardzo popularny wśród entuzjastów medycyny ludowej i przypisuje mu się szereg właściwości prozdrowotnych. Wiele źródeł wskazuje, że napar z ogonków czereśni pomaga w pozbyciu się tzw. oponki z brzucha, ale należy zaznaczyć, że w literaturze medycznej nie ma na razie badań wskazujących na takie działanie wspomnianych ogonków.
Natomiast ogonki tych owoców stanowią bardzo dobre źródło m.in. manganu, potasu, miedzi, witamin A, B2, C oraz antyoksydantów. W medycynie ludowej naparowi z ogonków czereśni przypisuje się działanie łagodzące bóle menstruacyjne. Napar ma również działać moczopędnie, przeciwzapalnie, uspokajająco i detoksykująco.
Ponadto napar stosowany jest przy dolegliwościach związanych z obrzękami i zapaleniem dróg żółciowych.
Napar z ogonków czereśni - jak zrobić?
Do przygotowania naparu wystarczy ok. 30 g wysuszonych ogonków czereśni. Ogonki siekamy na mniejsze kawałki, przekładamy do rondelka i zalewamy litrem wody. Całość gotujemy przez ok. kwadrans, następnie zostawiamy na kilka minut do zaparzenia.