Baba muślinowa z lukrem

Tradycyjny przepis.


Reklama


Składniki:

Ciasto:
- 24 żółtka, 120 ml mleka,
- 6 dag drożdży, 25 dag mąki,
- 20 dag cukru, 10 dag masła,
- rdzeń 2 lasek wanilii,
Lukier:
- szklanka cukru,
- łyżka soku z cytryny

Przygotowanie:

1. Drożdże wymieszać z łyżeczką cukru i podgrzanym mlekiem. Dodać pół szklanki mąki, przykryć, odstawić na 20 minut. Żółtka utrzeć z cukrem w kąpieli wodnej. Dodać drożdże, wanilię i ogrzaną mąkę. Całość wyrabiać około godziny. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

2. Gdy ciasto wyrośnie, dodać sklarowane masło (masło trzeba stopić i zdjąć tworzącą się na jego powierzchni pianę). Wyrabiać jeszcze pół godziny. Znowu odstawić na pół godziny do wyrośnięcia.

3. Gdy ciasto podwoi objętość, przełożyć je do 2 podgrzanych i posmarowanych tłuszczem form, pozostawić do wyrośnięcia (powinno wypełnić formy). Piec godzinę w temp. 175 st C.

4. Przygotować lukier: zagotować pół szklanki wody z sokiem cytrynowym, dodać cukier. Stale mieszając ugotować syrop "do nitki" (kropla syropu spuszczona z łyżki powinna ciągnąć się nitką). Lukier ucierać drewnianą łyżką. Gdy zacznie gęstnieć, posmarować nim babki. Odstawić do zastygnięcia.

Czas przygotowania: 2 godziny i 15 minut,
1 porcja: 330 kcal

Jeżeli znasz dokonały przepis i chcesz się nim podzielić z innymi przyślij go do nas! Możesz dołączyć zdjęcie!

Czy dobrze gotujesz? Sprawdź się!

Dowiedz się więcej na temat: lukier | ciasto | ciasta | baby | Kuchnia świąteczna - Wielkanoc

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje