Baba z makiem i czekoladą
Aromatyczna baba.

Składniki:
- 1 puszka masy makowej,- skórka otarta z cytryny- 1/2 szklanki mleka- trochę aromatu rumowego lub migdałowego do ciast- 25 dag masła- 20 dag cukru- szczypta soli- 1 cukier waniliowy- 6 jajek, 50 dag mąki- 1 proszek do pieczenia- 10 dag gorzkiej czekolady- tłuszcz i tarta bułka do formy- cukier puder do posypania gotowej babki
Przygotowanie:
1. Do masy makowej dodać otartą skórkę z cytryny i podgrzane mleko, dokładnie wymieszać. Czekoladę zetrzeć na tarce.
2. Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na gładki krem. Dodać odrobinę aromatu rumowego do ciast. Kolejno wbijać jajka. Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia, porcjami wsypywać do masy. Całość wyrobić na gładkie jednolite ciasto. Na końcu dodać masę makową i wsypać startą czekoladę. Wszystkie składniki ponownie wymieszać.
3. Formę posmarować tłuszczem i posypać tartą bułką, wypełnić przygotowanym ciastem. Wierzch gładko wyrównać. Wstawić do wcześniej rozgrzanego piekarnika, piec około 70 minut w temp. 175 st C. Babkę wyjąć z piekarnika, odstawić do ostygnięcia. Następnie ostrożnie zdjąć formę, ciasto zupełnie wystudzić. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem (lub posmarować lukrem, przygotowanym z 1/2 szklanki cukru pudru i 1 łyżki soku wyciśniętego z cytryny).
Czas przygotowania: 1 godzina i 35 minut 1 porcja: 251 kcal