Babeczka jaglana
Na ciepło z sosem wiśniowym

Składniki:- 3,5 kubka mleka- 3/4 kubka kaszy jaglanej- 200 ml śmietanki 30%- szczypta soli- szczypta szafranu- pół laski wanilii- 2 łyżki cukru trzcinowego- 1 łyżka masła- 2 garści rodzynek- pół paczki wiśni mrożonych- 2 łyżki cukru
Wlewamy mleko do garnka, dodajemy kaszę, sól, szafran, rozkrojoną wzdłuż wanilię i rodzynki. Gotujemy ok. 20 min, aż zgęstnieje. Pod koniec dodajemy cukier. Zdejmujemy z gazu, dodajemy masło, śmietankę i wyjmujemy laskę wanilii. Wlewamy do ? objętości foremek wysmarowanych masłem i posypanych kaszą manną. Pieczemy ok. 20 min, aż babeczki będą złocistobrązowe.
Wiśnie z mrożonki wysypujemy na patelnię, dodajemy cukier i trochę wody. Rozmrażamy na małym ogniu i chwilkę gotujemy, aż uzyskamy mięciutkie wiśnie z pysznym sosem.
Babeczki podajemy ciepłe na zimnym sosie z wiśniami.
Zobacz również przepisy:Parmezanowe koszyczki z twarożkiemKotlety z imbiremPlacki ziemniaczane ze szpinakiem
Więcej przepisów znajdziesz w książce kucharskiej "Przemytnicy marchewki, groszku i soczewicy" autorstwa aktorki Moniki Mrozowskiej-Szaciłło oraz jej męża Macieja i ich córki Karoliny