Babeczka jaglana

Na ciepło z sosem wiśniowym

Babeczka jaglana, fot. autorzy książki "Przemytnicy marchewki, groszku i soczewicy"
Babeczka jaglana, fot. autorzy książki "Przemytnicy marchewki, groszku i soczewicy"materiały prasowe

Wlewamy mleko do garnka, dodajemy kaszę, sól, szafran, rozkrojoną wzdłuż wanilię i rodzynki. Gotujemy ok. 20 min, aż zgęstnieje. Pod koniec dodajemy cukier. Zdejmujemy z gazu, dodajemy masło, śmietankę i wyjmujemy laskę wanilii. Wlewamy do ? objętości foremek wysmarowanych masłem i posypanych kaszą manną. Pieczemy ok. 20 min, aż babeczki będą złocistobrązowe.

Wiśnie z mrożonki wysypujemy na patelnię, dodajemy cukier i trochę wody. Rozmrażamy na małym ogniu i chwilkę gotujemy, aż uzyskamy mięciutkie wiśnie z pysznym sosem.

Babeczki podajemy ciepłe na zimnym sosie z wiśniami.

Więcej przepisów znajdziesz w książce kucharskiej "Przemytnicy marchewki, groszku i soczewicy" autorstwa aktorki Moniki Mrozowskiej-Szaciłło oraz jej męża Macieja i ich córki Karoliny

materiały prasowe
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas