Reklama

Reklama

Babeczka jaglana

Na ciepło z sosem wiśniowym

Składniki:
- 3,5 kubka mleka
- 3/4 kubka kaszy jaglanej
- 200 ml śmietanki 30%
- szczypta soli
- szczypta szafranu
- pół laski wanilii
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- 1 łyżka masła
- 2 garści rodzynek
- pół paczki wiśni mrożonych
- 2 łyżki cukru

Reklama

Wlewamy mleko do garnka, dodajemy kaszę, sól, szafran, rozkrojoną wzdłuż wanilię i rodzynki. Gotujemy ok. 20 min, aż zgęstnieje. Pod koniec dodajemy cukier. Zdejmujemy z gazu, dodajemy masło, śmietankę i wyjmujemy laskę wanilii. Wlewamy do ? objętości foremek wysmarowanych masłem i posypanych kaszą manną. Pieczemy ok. 20 min, aż babeczki będą złocistobrązowe.

Wiśnie z mrożonki wysypujemy na patelnię, dodajemy cukier i trochę wody. Rozmrażamy na małym ogniu i chwilkę gotujemy, aż uzyskamy mięciutkie wiśnie z pysznym sosem.

Babeczki podajemy ciepłe na zimnym sosie z wiśniami.

Zobacz również przepisy:
Parmezanowe koszyczki z twarożkiem
Kotlety z imbirem
Placki ziemniaczane ze szpinakiem

Więcej przepisów znajdziesz w książce kucharskiej "Przemytnicy marchewki, groszku i soczewicy" autorstwa aktorki Moniki Mrozowskiej-Szaciłło oraz jej męża Macieja i ich córki Karoliny

Dowiedz się więcej na temat: kasza | potrawy wegetariańskie | dania na słodko

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje