Babeczki bananowo-karmelowe
Przepis Sary La Fountain. Składniki na 5-7 porcji.
Przygotowanie:
Utrzyj masło z cukrem za pomocą robota elektrycznego. Kolejno dodawaj jajka, cały czas ubijając. Dodaj wanilię, kwaśną śmietanę, sok ananasowy i cytrynowy.
Wmieszaj płatki kokosowe. Dodaj mąkę, proszek do pieczenia i sodę, cały czas mieszając.
Skarmelizuj cukier na patelni. Gdy się roztopi, dodaj masło i wodę. Ostudź.
Obierz banany i przetnij wzdłuż. Połówki potnij w długie paski. Do każdej foremki wlej łyżkę syropu, złóż i wciśnij po 3-4 paski banana, od denka do góry.
Wlej ciasto tak, aby przykryło paski bananów, ale nie do samego brzegu, bo ciasto wyrośnie.
Piecz babeczki w 180 st. C przez 25-30 minut. Ostudź, zanim przełożysz na paterę. Oprósz cukrem pudrem.
Przepis autorstwa Sary La Fountain. Sarę możesz oglądać w serii "Antypody smaków" w poniedziałki o godz. 21:00 i 21:30 na kanale Nat Geo People.