Babeczki bananowo-karmelowe
Przepis Sary La Fountain. Składniki na 5-7 porcji.

Składniki
- 3 banany
- 5 łyżeczek cukru pudru
Składniki
na ciasto
- 150 g masła
- 200 ml cukru
- 2 jajka
- 1 łyżka wanilii
- 100 ml kwaśnej śmietany
- 100 ml soku ananasowego
- 3 łyżki soku cytrynowego
- 100-200 ml płatków kokosowych
- 400 ml mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta sody
Składniki
na syrop
- 100 ml brązowego cukru
- 1 łyżka masła
- 50-75 ml wody
Przygotowanie:
Utrzyj masło z cukrem za pomocą robota elektrycznego. Kolejno dodawaj jajka, cały czas ubijając. Dodaj wanilię, kwaśną śmietanę, sok ananasowy i cytrynowy.
Wmieszaj płatki kokosowe. Dodaj mąkę, proszek do pieczenia i sodę, cały czas mieszając.
Skarmelizuj cukier na patelni. Gdy się roztopi, dodaj masło i wodę. Ostudź.
Obierz banany i przetnij wzdłuż. Połówki potnij w długie paski. Do każdej foremki wlej łyżkę syropu, złóż i wciśnij po 3-4 paski banana, od denka do góry.
Wlej ciasto tak, aby przykryło paski bananów, ale nie do samego brzegu, bo ciasto wyrośnie.
Piecz babeczki w 180 st. C przez 25-30 minut. Ostudź, zanim przełożysz na paterę. Oprósz cukrem pudrem.
Przepis autorstwa Sary La Fountain. Sarę możesz oglądać w serii "Antypody smaków" w poniedziałki o godz. 21:00 i 21:30 na kanale Nat Geo People.