Najlepsza przyprawa dla mózgu. Poprawia pamięć, może chronić przed demencją
Rozmaryn to aromatyczne zioło pochodzące z basenu Morza Śródziemnego. Intensywny zapach i smak sprawia, że to jedna z najpopularniejszych przypraw do ryb, mięs, zup, warzyw, a nawet deserów. Rozmarynu warto jak najczęściej używać w kuchni także ze względów zdrowotnych. Poprawia trawienie, reguluje poziom cukru we krwi i wzmacnia wątrobę. Badania wykazały, że ta wyjątkowa przyprawa może też zmniejszać ryzyko demencji i poprawiać pamięć.

Spis treści:
Dlaczego warto dodawać rozmaryn do potraw?
Rozmaryn reguluje poziom cukru we krwi
Rozmaryn był stosowany w medycynie naturalnej w zwalczaniu hiperglikemii, a badania naukowe potwierdziły jego właściwości przeciwcukrzycowe. Zioło nie tylko spowalnia wchłanianie się węglowodanów do krwioobiegu, ale też chroni komórki trzustki odpowiedzialne za produkcję insuliny.
Rozmaryn łagodzi dolegliwości trawienne i wspiera pracę wątroby
Ekstrakt z rozmarynu wzmacnia błony śluzowe żołądka i zmniejsza ryzyko wrzodów. Działa też żółciopędnie i przyspiesza procesy trawienia. Łagodzi bóle żołądka i korzystnie wpływa na jelita. Wykazuje silne właściwości antybakteryjne i może zwalczać H. pylori, która jest odpowiedzialna za wrzody żołądka.
Rozmaryn ma też zbawienny wpływ na wątrobę - wspiera procesy detoksykacji i chroni komórki tego narządu przed uszkodzeniami, np. na skutek stosowania niektórych leków.
Rozmaryn to przyprawa młodości
Rozmaryn zawiera silne przeciwutleniacze, które korzystnie wpływają na cały organizm. Przede wszystkim zwalczają stany zapalne, a dzięki temu zmniejszają ryzyko schorzeń serca, i usuwają wolne rodniki, które odpowiadają za uszkodzenia komórek, nowotwory i szybsze starzenie się. Niektóre badania wykazały, że ekstrakty z rozmarynu przyspieszały regenerację skóry i pomagały walczyć z trądzikiem czy egzemą. Popularna przyprawa zmniejsza też ryzyko zwyrodnienia plamki żółtej i pozwala dłużej cieszyć się dobrym wzrokiem.
Rozmaryn może zmniejszać ryzyko demencji?
Badania wykazały, że osoby wdychające zapach rozmarynu lepiej radziły sobie z zadaniami pamięciowymi niż inne osoby. Naukowcy podejrzewają, że pozytywny wpływ tego zioła na mózg może się wiązać z kilkoma mechanizmami.
Po pierwsze znajdujące się w nim substancje poprawiają krążenie krwi, dzięki czemu mózg jest lepiej dotleniony i odżywiony. Przyprawa działa też uspokajająco i niweluje stres, który pogarsza zdolność do zapamiętywania. Badania wykazały też, że rozmaryn zawiera związki, które działają razem z neuroprzekaźnikami w mózgu i zapobiegają rozpadowi substancji, która odpowiada za lepsze funkcjonowanie ośrodkowego układu nerwowego. Podejrzewa się, że to jeden z kluczowych mechanizmów, które opóźniają starzenie się mózgu.
Niebagatelny jest też wpływ silnych przeciwutleniaczy znajdujących się w rozmarynie. Chronią one mózg przed stresem oksydacyjnym, który uszkadza neurony i przyczynia się do chorób neurodegradacyjnych.
Za jeden z najsilniejszych przeciwutleniaczy znajdujących się w rozmarynie uznaje się kwas karnozowy. Naukowcy opracowali jego stabilną wersję i wykorzystali do pierwszej fazy badań klinicznych na szczurach. Okazało się, że substancja zwiększyła liczbę synaps (połączeń między neuronami) i jednocześnie zmniejszyła ilość szkodliwych białek, takich jak amyloid, który jest podejrzewany o wywoływanie choroby Alzheimera.

Jak stosować rozmaryn?
Najzdrowszy i najsmaczniejszy jest świeży rozmaryn, dlatego zioło warto uprawiać w doniczce przez cały rok. Przyprawa dodaje smaku wielu potrawom - najlepiej dodawać ją do pieczonych mięs, ryb czy ziemniaków. Nadaje się również do przyrządzania zup, sosów, a nawet ciast i deserów. Gałązki rozmarynu wzbogacą smak (i wygląd) lemoniady czy herbaty. Z kolei do kąpieli warto dodawać olejek rozmarynowy - jego zapach stymuluje pracę mózgu, pozwala się odprężyć i ułatwia zasypianie.
Źródło:
https://www.independent.co.uk/life-style/health-and-families/rosemary-benefits-alzheimers-anxiety-memory-b2764528.html