Babeczki Red Velvet
Rozgrzej piekarnik do 180 st. C. Natłuść foremki do babeczek.
Składniki na 6 porcji:
- kostka do pieczenia np. Kasia (180 g)
- 2 jajka
- łyżeczka aromatu waniliowego
- łyżeczka soli
- 400 g mąki pszennej
- 315 g drobnego cukru
- czerwony barwnik spożywczy
- 2 łyżeczki kakao
- 250 ml jogurtu naturalnego
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
Kremowy lukier:
- 250 ml mleka
- 55 g mąki pszennej
- kostka do pieczenia np. Kasia (250 g)
- 210 g cukru
- łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 125 ml śmietanki
Sposób przygotowania:
1. Rozgrzej piekarnik do 180 st. C. Natłuść foremki do babeczek.
2. Utrzyj kostkę do pieczenia z cukrem. Wbij jajka i miksuj minutę. Dodaj aromat, następnie kakao wymieszane z barwnikiem spożywczym i 2 łyżeczkami wody. Zmiksuj. Na koniec dodaj mąkę, proszek do pieczenia, sól i jogurt. Wymieszaj.
3. Przełóż masę do foremek. Piecz 20-25 minut.
4. Na lukier zagotuj mleko z mąką. Gotuj na małym ogniu, mieszając, aż zgęstnieje. Wstaw do lodówki.