Największy błąd podczas robienia mizerii. Zwróć uwagę na kolejność składników

Natalia Jabłońska

Natalia Jabłońska

Jak przygotować mizerię by wyszła idealna?
Jak przygotować mizerię by wyszła idealna?123RF/PICSEL

Mizeria wychodzi zbyt wodnista? Tu popełniasz błąd

Kluczowy składnik wpływa nie tylko na smak mizerii

  1. Umyj i obierz ogórki, a następnie pokrój je w cienkie plasterki - najlepiej na mandolinie lub nożem, ale jak najcieniej.
  2. Przełóż je do miski i lekko posól - nie za dużo, pół łyżeczki na kilka ogórków w zupełności wystarczy.
  3. Odstaw na 10-15 minut. W tym czasie ogórki puszczą "sok".
  4. Po upływie tego czasu odlej wodę albo lekko odciśnij ogórki. Zachowają wtedy chrupkość, ale nie rozwodnią sosu.
  5. Dopiero teraz dodaj śmietanę (lub jogurt), świeży koperek, szczyptę pieprzu, ewentualnie odrobinę czosnku - i dopraw finalnie, ale ostrożnie.
Zielone ogórki pokrojone w paski, gotowe do przygotowania mizerii
Zanim dodamy śmietanę do ogórków, musimy odsączyć z nich nadmiar wody123RF/PICSEL

Dlaczego warto jeść mizerię? Nie tylko smaczny dodatek do obiadu

"Ewa gotuje": Łosoś na szpinaku z ogórkiem i pomeloPolsatPolsat