Babeczki z kiwi
Zasmakują każdemu!
Składniki:
- 200 ml mleka
- 20 dag mąki pszennej
- 7,5 dag masła
- 7,5 dag cukru
- jajko
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- szczypta soli
- 4 owoce kiwi
- gotowy sos czekoladowy
- kilka gałązek świeżej mięty
Przygotowanie:
1 Kiwi umyj i obierz. Dwa owoce pokrój na plasterki, pozostałe - dowolnie. Do miski przesiej mąkę, proszek do pieczenia, wsyp cukier, sól, sodę oraz proszek do pieczenia. Masło rozpuść w garnku, odstaw do wystudzenia. W drugim naczyniu wymieszaj mleko, schłodzone masło, jajko.
2 Do składników suchych wlej mokre i dokładnie wymieszaj, aby ciasto było gładkie. Wsyp kawałki owoców, wymieszaj. Formę do babeczek wyłóż papilotkami (foremki papierowe), nałóż ciasto do 3/4 wysokości. Piecz 20 minut w temp. 200˚C. Wyjmij ciasteczka z foremek i ostudź. Przed podaniem polej rozpuszczonym sosem czekoladowym, udekoruj plasterkami kiwi i listkami mięty.