Babeczki z polewą czekoladową
Masło rozpuść w garnku, odstaw do wystudzenia.
Składniki na 12 sztuk:
- 30 dag mąki
- 10 dag cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 2 jajka
- 200 ml kefiru
- 10 dag masła
- 20 dag białej czekolady
- 2 łyżki mleka
- 20 dag jagód lub borówek
Sposób przygotowania:
1. Masło rozpuść w garnku, odstaw do wystudzenia. Mąkę przesiej, dodaj cukier, proszek i sól. Wbij jajka, wlej kefir i masło, wymieszaj wszystko łyżką. Połam 15 dag czekolady, dodaj do ciasta, wymieszaj. Ciasto odstaw na 20 minut w ciepłe miejsce.
2. Formę na muffinki wyłóż papilotkami. Nakładaj masę do 3/4 wysokości. Piecz przez 20 minut w 180°C. 5 dag czekolady rozpuść w mleku, polej wystudzone babeczki, udekoruj borówkami.
Czas przygotowania: około godziny