Babeczki z sezonowymi owocami
Zaskoczą cię smakiem!

Karmelowe kopczyki z maślanym kremem
Składniki
- 2 szkl. mąki pszennej
- 1 szkl. cukru
- 4 jajka
- 25 dag masła
- 3 łyżki mleka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki esencji waniliowej
- krem
- 30 dag masła
- 60 dag cukru pudru
- dodatki
- 15 dag truskawek i malin
- 15 dag jeżyn i jagód
- 10 dag masy kajmakowej
- sos toffi i czekoladowy
- draże
Sposób przygotowania
1. Ciasto: mąkę przesiej, połącz z cukrem i proszkiem. Esencję i sodę wymieszaj z mlekiem. Do mąki wmiksuj mleko, masło i jajka. Ciasto nałóż do papilotek (do 2/3 wys.). Piecz 20 minut w 180°. 2. Krem: miękkie masło utrzyj na jasną i puszystą masę. Domieszaj dodawany po 1 łyżce cukier puder. Krem podziel na 3 części. Owoce umyj i osusz, odłóż po kilka sztuk do dekoracji. 3. Owoce zmiksuj (osobno!), musy przetrzyj przez sitko. Jedną część kremu połącz z malinami i truskawkami, drugą - z jeżynami, resztę - z kajmakiem. Schładzaj 1 godzinę. 4. Kremami udekoruj całkowicie ostudzone muffinki. Na koniec ozdób je sosami, odłożonymi owocami, drażami i ew. czekoladą. Przechowuj w lodówce, by krem nie spłynął.

Kajmakowe maliniaki
Składniki
- 1 i 1/2 szkl. mąki pszennej
- 3/4 szkl. cukru
- 2 jajka
- 1/4 szkl. oleju, np. słonecznikowego
- 1/2 szkl. masy kajmakowej
- 1/2 szkl. mleka q1/3 szkl. wody
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- sól
- krem
- 1 szkl. śmietanki kremówki
- 25 dag serka mascarpone
- 4 łyżki cukru pudru
- 10 dag malin
- 1 łyżeczka żelatyny
- 3 łyżki mleka
- dekoracja
- maliny
- złoty proszek lub spray do ciasta
- sos toffi
Sposób przygotowania
1. Ciasto: makę przesiej, domieszaj cukier, proszek i szczyptę soli. Jajka roztrzep z olejem, kajmakiem i mlekiem. Połącz składniki suche z mokrymi. Na koniec wlej wodę i jeszcze raz przemieszaj łyżką lub trzepaczką. Piekarnik nagrzej do 180°C. Formę do muffinek wyłóż papilotkami. Napełnij ciastem do 2/3 ich wysokości. Wstaw do piekarnika i piecz 15-20 minut. Odstaw, by ostygły. 2. Krem: maliny zmiksuj, przetrzyj. Żelatynę rozpuść w ciepłym mleku. Mascarpone zmiksuj z cukrem pudrem i musem z malin. Dolewaj śmietankę, ciągle miksując, aż krem zgęstnieje. Wlej żelatynę. Delikatnie przemieszaj. Krem nałóż na babeczki. 3. Muffinki ozdób malinami, sosem i złotym proszkiem.

Chmurki z nutą cytrusa
Składniki
- 1 szkl. mąki pszennej
- 1/3 szkl. drobnego cukru
- 20 dag białej czekolady
- 3 jajka
- 15 dag masła
- 2 łyżki śmietanki kremówki
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka soku z pomarańczy
- szczypta soli
- krem
- 10 dag masła
- 3/4 szkl. cukru pudru
- 1 łyżka soku z pomarańczy
- dekoracja
- 10-12 gron czerwonych porzeczek
- listki melisy
- jadalne kwiatki, np. stokrotki
Sposób przygotowania
1. Ciasto: czekoladę połam. Śmietankę podgrzej w kąpieli wodnej i dorzuć do niej czekoladę. Mieszaj, aż czekolada się rozpuści. 2. Masło ubij z cukrem na puch. Ubijając, dodaj po jednym jajku, czekoladową śmietankę i sok z pomarańczy. Połącz z dodawaną porcjami mąką przesianą z proszkiem i solą. Ciasto nałóż do papilotek. Piecz 10-12 minut w 180°C. Ostudź na kratce. 3. Krem: miękkie masło miksuj, aż stanie się puszyste. Zmiksuj z sokiem i dodawanym porcjami cukrem pudrem. Krem przełóż go do rękawa cukierniczego i wyciśnij na zimne ciastka. Udekoruj owocami, listkami i kwiatkami.

Pieguski z kokosem
Składniki
- 20 dag borówek lub jagód
- 2 szkl. mąki pszennej
- 10 dag wiórków kokosowych (drobno mielonych)
- 1/2 szkl. cukru
- 3 jajka
- 1/3 szkl. mleczka kokosowego
- 1 szkl. maślanki
- 1/4 szkl. oleju kokosowego
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
- mąka ziemniaczana i cukier waniliowy do oprószenia
Sposób przygotowania
1. Owoce umyj, dobrze osusz, oprósz mąką ziemniaczaną. Mleczko kokosowe wstrząśnij przed otwarciem puszki, by część stała połączyła się z płynną. Zmiksuj je z jajkami, maślanką i olejem. Mąkę wymieszaj z cukrem, wiórkami kokosowymi, sodą i solą. 2. Suche składniki połącz z mokrymi, wymieszaj trzepaczką. Delikatnie wmieszaj przygotowane owoce, by się nie zgniotły i nie zabarwiły ciasta (mocno dojrzałe borówki możesz lekko zamrozić przed dodaniem do ciasta, a nie stracą swojego kształtu). 3. Rozgrzej piekarnik do 180°C. Papilotki włóż do wgłębień w blaszce na babeczki. Nałóż ciasto (do 4/5 wysokości foremek). Piecz ok. 20 minut, do tzw. suchego patyczka. Wyjmij, przełóż do ostudzenia na kratkę kuchenną. Oprósz cukrem waniliowym.