Reklama

Reklama

Babeczki z sezonowymi owocami

Zaskoczą cię smakiem!

Karmelowe kopczyki z maślanym kremem

Składniki dla: 10-12 sztuk

Składniki

  • 2 szkl. mąki pszennej
  • 1 szkl. cukru
  • 4 jajka
  • 25 dag masła
  • 3 łyżki mleka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki esencji waniliowej

Składniki - krem

  • 30 dag masła
  • 60 dag cukru pudru

Składniki - dodatki

  • 15 dag truskawek i malin
  • 15 dag jeżyn i jagód
  • 10 dag masy kajmakowej
  • sos toffi i czekoladowy
  • draże

Sposób przygotowania

1. Ciasto: mąkę przesiej, połącz z cukrem i proszkiem. Esencję i sodę wymieszaj z mlekiem. Do mąki wmiksuj mleko, masło i jajka. Ciasto nałóż do papilotek (do 2/3 wys.). Piecz 20 minut w 180°. 

2. Krem: miękkie masło utrzyj na jasną i puszystą masę. Domieszaj dodawany po 1 łyżce cukier puder. Krem podziel na 3 części. Owoce umyj i osusz, odłóż po kilka sztuk do dekoracji. 

3. Owoce zmiksuj (osobno!), musy przetrzyj przez sitko. Jedną część kremu połącz z malinami i truskawkami, drugą - z jeżynami, resztę - z kajmakiem. Schładzaj 1 godzinę. 

4. Kremami udekoruj całkowicie ostudzone muffinki. Na koniec ozdób je sosami, odłożonymi owocami, drażami i ew. czekoladą. Przechowuj w lodówce, by krem nie spłynął. 

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje