Babeczki z sezonowymi owocami

Zaskoczą cię smakiem!

Babeczki z owocami
Babeczki z owocami123RF/PICSEL

Karmelowe kopczyki z maślanym kremem

Sposób przygotowania

1. Ciasto: mąkę przesiej, połącz z cukrem i proszkiem. Esencję i sodę wymieszaj z mlekiem. Do mąki wmiksuj mleko, masło i jajka. Ciasto nałóż do papilotek (do 2/3 wys.). Piecz 20 minut w 180°. 

2. Krem: miękkie masło utrzyj na jasną i puszystą masę. Domieszaj dodawany po 1 łyżce cukier puder. Krem podziel na 3 części. Owoce umyj i osusz, odłóż po kilka sztuk do dekoracji. 

3. Owoce zmiksuj (osobno!), musy przetrzyj przez sitko. Jedną część kremu połącz z malinami i truskawkami, drugą - z jeżynami, resztę - z kajmakiem. Schładzaj 1 godzinę. 

4. Kremami udekoruj całkowicie ostudzone muffinki. Na koniec ozdób je sosami, odłożonymi owocami, drażami i ew. czekoladą. Przechowuj w lodówce, by krem nie spłynął. 

Babeczki z malinami
Babeczki z malinami123RF/PICSEL

Kajmakowe maliniaki

Sposób przygotowania

1. Ciasto: makę przesiej, domieszaj cukier, proszek i szczyptę soli. Jajka roztrzep z olejem, kajmakiem i mlekiem. Połącz składniki suche z mokrymi. Na koniec wlej wodę i jeszcze raz przemieszaj łyżką lub trzepaczką. Piekarnik nagrzej do 180°C. Formę do muffinek wyłóż papilotkami. Napełnij ciastem do 2/3 ich wysokości. Wstaw do piekarnika i piecz 15-20 minut. Odstaw, by ostygły. 

2. Krem: maliny zmiksuj, przetrzyj. Żelatynę rozpuść w ciepłym mleku. Mascarpone zmiksuj z cukrem pudrem i musem z malin. Dolewaj śmietankę, ciągle miksując, aż krem zgęstnieje. Wlej żelatynę. Delikatnie przemieszaj. Krem nałóż na babeczki. 

3. Muffinki ozdób malinami, sosem i złotym proszkiem.  

Babeczki z porzeczkami
Babeczki z porzeczkami123RF/PICSEL

Chmurki z nutą cytrusa

Sposób przygotowania

1. Ciasto: czekoladę połam. Śmietankę podgrzej w kąpieli wodnej i dorzuć do niej czekoladę. Mieszaj, aż czekolada się rozpuści. 

2. Masło ubij z cukrem na puch. Ubijając, dodaj po jednym jajku, czekoladową śmietankę i sok z pomarańczy. Połącz z dodawaną porcjami mąką przesianą z proszkiem i solą. Ciasto nałóż do papilotek. Piecz 10-12 minut w 180°C. Ostudź na kratce. 

3. Krem: miękkie masło miksuj, aż stanie się puszyste. Zmiksuj z sokiem i dodawanym porcjami cukrem pudrem. Krem przełóż go do rękawa cukierniczego i wyciśnij na zimne ciastka. Udekoruj owocami, listkami i kwiatkami.

Babeczki z borówkami
Babeczki z borówkami123RF/PICSEL

Pieguski z kokosem

Sposób przygotowania

1. Owoce umyj, dobrze osusz, oprósz mąką ziemniaczaną. Mleczko kokosowe wstrząśnij przed otwarciem puszki, by część stała połączyła się z płynną. Zmiksuj je z jajkami, maślanką i olejem. Mąkę wymieszaj z cukrem, wiórkami kokosowymi, sodą i solą. 

2. Suche składniki połącz z mokrymi, wymieszaj trzepaczką. Delikatnie wmieszaj przygotowane owoce, by się nie zgniotły i nie zabarwiły ciasta (mocno dojrzałe borówki możesz lekko zamrozić przed dodaniem do ciasta, a nie stracą swojego kształtu). 

3. Rozgrzej piekarnik do 180°C. Papilotki włóż do wgłębień w blaszce na babeczki. Nałóż ciasto (do 4/5 wysokości foremek). Piecz ok. 20 minut, do tzw. suchego patyczka. Wyjmij, przełóż do ostudzenia na kratkę kuchenną. Oprósz cukrem waniliowym.


Naj
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas