Babeczki z sezonowymi owocami
Zaskoczą cię smakiem!
Karmelowe kopczyki z maślanym kremem
Sposób przygotowania
1. Ciasto: mąkę przesiej, połącz z cukrem i proszkiem. Esencję i sodę wymieszaj z mlekiem. Do mąki wmiksuj mleko, masło i jajka. Ciasto nałóż do papilotek (do 2/3 wys.). Piecz 20 minut w 180°.
2. Krem: miękkie masło utrzyj na jasną i puszystą masę. Domieszaj dodawany po 1 łyżce cukier puder. Krem podziel na 3 części. Owoce umyj i osusz, odłóż po kilka sztuk do dekoracji.
3. Owoce zmiksuj (osobno!), musy przetrzyj przez sitko. Jedną część kremu połącz z malinami i truskawkami, drugą - z jeżynami, resztę - z kajmakiem. Schładzaj 1 godzinę.
4. Kremami udekoruj całkowicie ostudzone muffinki. Na koniec ozdób je sosami, odłożonymi owocami, drażami i ew. czekoladą. Przechowuj w lodówce, by krem nie spłynął.
Kajmakowe maliniaki
Sposób przygotowania
1. Ciasto: makę przesiej, domieszaj cukier, proszek i szczyptę soli. Jajka roztrzep z olejem, kajmakiem i mlekiem. Połącz składniki suche z mokrymi. Na koniec wlej wodę i jeszcze raz przemieszaj łyżką lub trzepaczką. Piekarnik nagrzej do 180°C. Formę do muffinek wyłóż papilotkami. Napełnij ciastem do 2/3 ich wysokości. Wstaw do piekarnika i piecz 15-20 minut. Odstaw, by ostygły.
2. Krem: maliny zmiksuj, przetrzyj. Żelatynę rozpuść w ciepłym mleku. Mascarpone zmiksuj z cukrem pudrem i musem z malin. Dolewaj śmietankę, ciągle miksując, aż krem zgęstnieje. Wlej żelatynę. Delikatnie przemieszaj. Krem nałóż na babeczki.
3. Muffinki ozdób malinami, sosem i złotym proszkiem.
Chmurki z nutą cytrusa
Sposób przygotowania
1. Ciasto: czekoladę połam. Śmietankę podgrzej w kąpieli wodnej i dorzuć do niej czekoladę. Mieszaj, aż czekolada się rozpuści.
2. Masło ubij z cukrem na puch. Ubijając, dodaj po jednym jajku, czekoladową śmietankę i sok z pomarańczy. Połącz z dodawaną porcjami mąką przesianą z proszkiem i solą. Ciasto nałóż do papilotek. Piecz 10-12 minut w 180°C. Ostudź na kratce.
3. Krem: miękkie masło miksuj, aż stanie się puszyste. Zmiksuj z sokiem i dodawanym porcjami cukrem pudrem. Krem przełóż go do rękawa cukierniczego i wyciśnij na zimne ciastka. Udekoruj owocami, listkami i kwiatkami.
Pieguski z kokosem
Sposób przygotowania
1. Owoce umyj, dobrze osusz, oprósz mąką ziemniaczaną. Mleczko kokosowe wstrząśnij przed otwarciem puszki, by część stała połączyła się z płynną. Zmiksuj je z jajkami, maślanką i olejem. Mąkę wymieszaj z cukrem, wiórkami kokosowymi, sodą i solą.
2. Suche składniki połącz z mokrymi, wymieszaj trzepaczką. Delikatnie wmieszaj przygotowane owoce, by się nie zgniotły i nie zabarwiły ciasta (mocno dojrzałe borówki możesz lekko zamrozić przed dodaniem do ciasta, a nie stracą swojego kształtu).
3. Rozgrzej piekarnik do 180°C. Papilotki włóż do wgłębień w blaszce na babeczki. Nałóż ciasto (do 4/5 wysokości foremek). Piecz ok. 20 minut, do tzw. suchego patyczka. Wyjmij, przełóż do ostudzenia na kratkę kuchenną. Oprósz cukrem waniliowym.