Bąbelkowa zebra
To ciasto przygotujesz z łatwością!
Sposób przygotowania
1. Składniki na ciasto wyjmij odpowiednio wcześniej z lodówki, by miały temperaturę pokojową. Zmiksuj umyte jajka z obydwoma rodzajami cukru. Dolewaj wąskim strumieniem olej i gazowany napój. Gdy składniki się połączą, dodaj przesianą przez sitko mąkę i proszek do pieczenia.
2. Masę podziel na 2 części. Do jednej wmiksuj kakao, a do drugiej - 2 łyżki mąki. Spód tortownicy wyłóż papierem do pieczenia (boki możesz posmarować olejem i oprószyć mąką).
3. Nagrzej piekarnik do 180 st. Ciasto wylewaj na sam środek foremki - na zmianę po 4 łyżki jasnego i 4 ciemnego ciasta, aż do wyczerpania ciasta. Najlepiej zrobić to na wsuniętej do piekarnika blaszce, by przenosząc tortownicę nie zniszczyć wzoru zebry.
4. Piecz 40-45 minut. Zostaw do przestudzenia w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Po 20 min przełóż ciasto na talerz. Podawaj np. z kleksem kremówki, ubitej z cukrem waniliowym i odrobiną likieru kakaowego.