Babka klęczańska - przepis z rodzinnego domu Ewy Wachowicz
"Proponuję wykonanie babki "klęczańskiej", a więc z mojego rodzinnego domu - mówi Ewa Wachowicz. Jej przygotowanie nie jest skomplikowane i baba praktycznie zawsze się udaje. Nie sposób odmówić sobie tej słodkości!
Składniki:
- 500 g mąki
- 350 g cukru
- 250 g masła
- 4 - jajka
- ¾ szklanki mleka lub śmietany
- 3 łyżki kakao
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 1 cukier waniliowy
Opis przygotowania:
- Masło utrzeć z 25 dag cukru, dodać żółtka i cukier waniliowy. Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia, przesiać, po czym na przemian z mlekiem (lub śmietaną) dodać do utartych z cukrem żółtek - cały czas mieszając.
- Gdy wszystkie składniki utworzą gładką masę dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać. Następnie ciasto podzielić na dwie połowy i z jednej zrobić masę czekoladową: dosypać kakao i pozostałe 10 dag cukru.
- Formę na babkę (okrągła o pojemności 1 i 1/2l) wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Nakładanie ciasta zacząć od kilku łyżek masy "białej", następnie dać kilka łyżek czekoladowej i tak do wyczerpania ciasta - bacząc, by na wierzchu była masa z kakao.
- Piec ok. 1 i 1/2 godziny w piekarniku nagrzanym do 180 st. C.