Babka klęczańska - przepis z rodzinnego domu Ewy Wachowicz

"Proponuję wykonanie babki "klęczańskiej", a więc z mojego rodzinnego domu - mówi Ewa Wachowicz. Jej przygotowanie nie jest skomplikowane i baba praktycznie zawsze się udaje. Nie sposób odmówić sobie tej słodkości!

Wielkanocna babka z Klęczan
Wielkanocna babka z Klęczan materiały prasowe

Składniki:

  • 500 g mąki
  • 350 g cukru
  • 250 g masła
  • 4 - jajka
  • ¾ szklanki mleka lub śmietany
  • 3 łyżki kakao
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 1 cukier waniliowy

Opis przygotowania: 

  1. Masło utrzeć z 25 dag cukru, dodać żółtka i cukier waniliowy. Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia, przesiać, po czym na przemian z mlekiem (lub śmietaną) dodać do utartych z cukrem żółtek - cały czas mieszając.
  2. Gdy wszystkie składniki utworzą gładką masę dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać. Następnie ciasto podzielić na dwie połowy i z jednej zrobić masę czekoladową: dosypać kakao i pozostałe 10 dag cukru.
  3. Formę na babkę (okrągła o pojemności 1 i 1/2l) wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Nakładanie ciasta zacząć od kilku łyżek masy "białej", następnie dać kilka łyżek czekoladowej i tak do wyczerpania ciasta - bacząc, by na wierzchu była masa z kakao.
  4. Piec ok. 1 i 1/2 godziny w piekarniku nagrzanym do 180 st. C.
„Ewa gotuje”: Babka czekoladowa z lukrem pomarańczowymPolsat
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas